Mökkeillen vietettyjen synttäreitteni pääruokana oli ihan vaan kotoisasti paistettua possun ulkofilettä lisukkeineen.

CIMG4968.jpg

Perjantaina myöhään iltapäivällä saapui veljeni porukka mökille. Eipä tiennyt pikuveli joutuvansa lihamestariksi... yhteistuumin maistellen tehtiin marinadi niistä aineista mitä olin muistanut ottaa mukaan kotoa... loraus sitä, toinen tätä, tupsaus pussista jos toisestakin.... lihat kierästiin maustekastikkeen kanssa folioon.... ai niin...ihan tarkoituksella fileistä ei poistettu rasvoja...suojasivat lihoja ja sulivat kyllä kypsymisen aikana. Lihaa oli noin 6 kg eli  4 kpl 1½ kg palaa ja ne kaikki mahtuivat hyvin tavallisen uunin pellille kypsymään.

Kovin olisi mieleni tehnyt puuttua asiaan, että niinköhän alumiini on "syöpynyt " huomenissa, vaan on veljeni sen verran paljon tehnyt keittiöhommeleita (mulla on ollut 4 veljeä ja kaikki he tekevät ruokaa ja hyvää sellaista), että luotin häneen vähintään 100%. Lihat tekeytyivät kylmässä seuraavaan päivään. Eikä se alumiinifolio ollu mihinkään muuttunut...

Sitten niihin otettiin kunnon ruskea pinta grillissä... yllätykseksemme yläterassilta löytyi kaksikin isoa grilliä, kesäaikaan siellä on vaan yksi.

CIMG4988.jpg

Sitten lihat menivät noin 150 asteiseen uuniin kunnes niiden sisälämpötila oli 75 asteen hujakoilla. Kovin kypsyivät lihat eri aikaan....sisälämpötiloissa oli isoja heittoja....olin varustautunut matkaan kahden lihalämpömittarin kanssa...jos toinen pettää, niin toinen ainakin pelittää. Tokihan kypsyyden voi todeta muutoinkin, vaan mittaamalla sisälämpötilan, ei kypsyyttä tartte arvuutella moneen kertaan.

CIMG5055.jpg

Lihojen levättyä folioon käärittynä, leikkasi pikkuveikka ne viipaleiksi ( veitsien tylsyyttä manaten ja harmitellen ettei ollut ottanut omaa veistään mukaan), ripsautti vielä suolaa viipaleiden päälle ja laittoi sitten lihat lämpimään uuniin peitettynä, koska tarkoitus oli tarjota liha lämpimänä.

CIMG5056.jpg

Makoisan kastikkeen pohjana oli ainakin lihalientä/paistolientä, kermaa, soijakastiketta, ruskeaa suurustetta, sinappia, mustapekkajuustoa ( 1 kpl kuvan mukaisessa määrässä), konjakkia ( ei kerrottu, vaikka moni kyseli mikä tässä maistuu), suolaa.... ja sitten kun multa jäi kermavaahtoa kakun reunojen laitosta, lisäsin ihan lopussa kastikkeeseen vielä sitäkin.... ja voi pojat, kun se pehmensikin vielä makua. Hyvää soosia saatiin veljen kanssa aikaseksi, vaikka tekovaiheessa tuntuikin ettei saaha makuja kohilleen. Hyvä me.