Pakastimen kätköistä löytyi muutama pieni savusiika. Syksyllä niitä haettiin Kalajoelta viimeksi ja silloin laitoin joitakin kaloja pakastimeen. Savusiikakeitto on meillä vain minun herkkua, vaan kanssasyöjä söi muuta. Ei hääkään ilman lämmintä ruokaa jäänyt.
Keitin perkuuosista keittoon liemen. Oli kyllä hyvän makuinen liemi. Tälleen valmistui kuvan pieni määrä savusiikakeittoa.
Savusiikakeitto
3 pientä savusiikaa (minulla kalat olivat reilusuolaisia ja niissä oli myös reilu savun maku)
vettä (aluksi noin 5 dl)
____________
1 keltasipuli -> kuori ja hienonna
1 iso porkkana -> kuori ja leikkaa lanteiksi/puolilanteiksi/kuutioiksi
maustepippureita (vanhan tavan mukaan....eihän ne ennätä makua antaa)
6 isoa perunaa (7-8 dl pieniä kuorittuja perunakuutioita) -> kuori ja kuutioi
____________
2 dl kermaa (laitoin 15% ruokakermaa)
suolaa oman maun mukaan
Kypsään keittoon: tuoretta tilliä, ruohosipulia ja voita
Valmistaminen:
Perkaa savusiiat. Ota puhtaat kalapalat sivuun ja laita ruodot, nahka ja evät kattilaan ja vettä niin että ne peittyvät kunnolla. Anna liemiainesten hautua vähintään 10 min. Siivilöi liemi. Minulla maukasta reilun suolaista lientä oli noin 4 dl.
Laita liemi kattilaan ja lisää siihen hienonnettu sipuli ja paloiteltu porkkana ja maustepippurit. Anna seoksen kiehua noin 5 min -> kunnes porkkanoiden kypsyminen pääsee alkuun. Lisää huuhdotut kuoritut perunalohkot ja lisää tarvittaessa vettä. Lientä saa olla niin että ainekset just ja just peittyvät. Kypsennä keittoa, kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää keittoon kerma ja kalapalat (tarkista liemen riittävyys. Jos tarvitsee lisää lientä, lisää loraus vettä) ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Älä enää keitä ja sekoittele varovaisesti, kypsä kala kun tahtoo mennä ihan rikki. Maistele keiton lientä ja lisää oman maun mukaan suolaisuutta, tilliä, ruohosipulia ja nokare voita. Anna keiton tekeentyä kannen alla muutama minuutti -> maut tasaantuvat.
3 kpl tällaista pientä siikaa käytin keittoon.
Kalaliemi hautumassa. Minä en laittanut tähän mitään mausteita.
Valmis keitto. Oli kyllä hyvää. Kala vähän hävisi liemeen, vaikka en keittänyt sitä ja sekoittelin keittoa varovaisesti.
Savusiikakeitto on yks lempikalakeitoistani. Onneks tätä piisasi minulle muutamalle aterialle.
Kommentit