CIMG5425.jpg

Pitkästä aikaa tehtiin meillä lihapullia. Ja vielä pidemmän aikaa on siitä, kun viimeksi olen lihapullia uunissa paistanut. Air fryerissä ne meillä yleensä kypsennetään. Meillä lihapullat tehdään naudan jauhelihasta, koska emme tykkää jauhelihasta missä on sikaa seassa.

Lihapullat (lihapyörykät)

(noin 20 keskikokoista pyörykkää)

½ dl korppujauhoja

1½ dl nestettä (laitoin 1 dl maitoa + ½ dl vettä)

1 dl sipulikeittoaineksia (jos ei tätä, niin reilummasti mausteita)

1 kananmuna

kukkura 1 tl paprikajauhetta

mustapippuria myllystä monta kierrosta

suolaa

1 tl sipulijauhetta

noin 2 rkl sinappia

noin 2 rkl ketsuppia

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)

2 dl juustoraastetta (minulla oli mozzarellaa)

Mittaa kulhoon neste. Lisää korppujauhot ja sipulikeittojauhe ja sekoita heti sekaisin. Lisää kaikki muut ainekset ja sekoita massa sekaisin. Kypsennä pieni pala mikrossa/pannulla ja maistele onko maku mieleinen. Lisää makuja tarpeen mukaan, minä lisäsin suolaa. Pyörittele käsie välissä tasapintaisiksi lihapulliksi (käsiin kuumaa vettä tai öljyä) ja laita ne pellille/vuokaan leivinpaperin päälle. Jos on paljon tehtäviä pullia, kannattaa ne laittaa pellille ihan vieri viereen. Kypsennä 225  (jopa 250)asteisessa uunissa keskitasossa (tai ylätasossakin voivat olla) noin 15 min.

CIMG5398.jpg

Minä kastelen käsiä kuumassa vedessä, jotta pyörykän pinnasta tulee sileä. Öljyäkin jotkut käyttävät, mutta itse en niin kauheasti siitä ttavasta tykkää. Usein ohjeissa kehoitetaan kastelemaan käsiä kylmässä vedessä, mutta siitäkään en tykkää, sillä jauhelihan rasva vaan tarttuu käsiin.

Kuvassa olevat 2 köllykkä lihapullaa ovat hetken mielijohteesta kokeiltuja. Laitoin mozzarellaraastetta murekeseokseen ja sitä jäi vähän, niin siitä se sitten lähti.... arvasin kyllä raasteen olevan liian painavaa/isoa, sillä halusin pyöritellä lihapullan kokonaisuudessaan juustoraasteessa.

CIMG5430-001.jpg

Kunpa olisivatkin kokeilussa olleet joka puolelta juustoiset  lihapullat tulleet tällaisinä kypsymästä...

CIMG5432.jpg

Todellisuus oli tällainen.  Ensi kerralla käytän hienoa raastetta ja voimakkaamman makuistakin juusto voisi olla, vaikkapa parmesania. Maku oli kyllä hyvä, mutta turhan paljon meni hukkaan juustoa, kun leikkelin valahtaneet tummat juustot pois. Noh, aina ei voi onnistua.