CIMG9107.jpg

Tämän tyyppiset pienet suolaiset piirakat ovet meillä edelleenkin suosittuja. Näitä syödään niin välipalana kuin kahvinkin kanssa.

Täytteen voi tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Suojattava hyvin, ettie kaikki tuoksu jääkaapissa täytteeltä.

Pienet jauheliha-tomaattipiirakat

(Minä teen tällä ohjeella 29 kpl ohutpohjaisia pikkupiirakoita)

Pohjataikina:

175 g voita tai margariinia (kovana)

7 dl vehnäjauhoja (osa jauhoista esim hiivaleipäjauhoja tai sämpyläjauhoseosta)

3/4 tl suolaa

2½ dl kylmää maitoa

35 g tuoretta hiivaa (eli 3/4 paketista)

Täyte:

400 g naudan jauhelihaa (käytän 10 %)

1 keltasipuli -> kuori ja hienonna

1 pieni prk ananasmurskaa -> valuta hyvin

100 g chili-paprikatuorejuustoa (eli puoli pkt, voi käyttää muitakin maustettuja tuorejuustoja)

kukkura 1 dl tomaattimurskaa

suolaa

mustapippuria

pitsamaustetta

2 pulskaa valkosipulin kynttä

1 punainen suippopaprika ihan pieninä kuutioina

2½ dl juustoraastetta täytteen sekaan

Lisäksi tarvitaan:

isoja tomaatteja (5-6)

+ pinnalle laitettava juustoraaste ( käytin lähes kokonaan 500 g pussillisen juustoraastetta yhteensä)

(Voiteluun: 1 kananmuna, reunojen voitelu ei ole ihan välttämätöntä, joskus siitä pinnaan)

Valmistaminen:

Nypi taikinaan tuleva voi ja vehnäjauho.

Liuota hiiva kylmään maitoon ja lisää suola seokseen.

Kaada neste rasva-jauhoseokseen ja alusta/sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Hiero taikinasta tanko jauhotetulla pöydällä ja jaa se 27 osaan. Pyörittele osaset palloiksi ja laita ne pellille leivinpaperin päälle...minä laitan tällaisia vain 9 kpl  50 senttisen uunin pellille.

Kohota pallot hyvin.

Viimeistään tässä vaiheeessa valmista täyte (jos et ole tehnyt sitä jo aikaisemmin). Ruskista jauheliha yhdessä hienonnetun sipulin kanssa. Lisää seokseen mausteet, tuorejuusto, juustoraastetta 2-3 dl ja paprikakuutiot. Älä enää kuumenna seosta. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja maistele täytettä. Jokainen laittakoon täytteen mieleisekseen. Minä maustoin aika reilulla kädellä.

Viipaloi isot tomaatit -> 1 iso viipale jokaiseen piirakkaan, pienempiä viipaleita 2/piirakka.

Paina kohonneet pohjat esim. lasilla litteäksi -> laaja syvennys, ohut reuna. Tämän vaiheen minä tykkään tehdä sormilla painamalla kaksin käsin ja jätän vain ihan ohuen reunan.

(Halutessasi voitele reunat kananmunaseoksella = kananmuna + tilkka vettä)

Annostele ja levitä täyte piirakan keskelle. (täyte kannattaa jakaa kulhossa kolmeen osaan, niin tietää minkä verran saa täytettä laittaa pellilliselle)

Ripottele piirakoiden päälle vielä juustoraaste.

Paista 200- 225 asteisessa uunissa kypsiksi,.älä kuitenkaan turhan kuiviksi. Aikaa menee 15 min molemmin puolin.

Nostele piirakat jäähtymään.

CIMG9099.jpg

Täytettä voi muuntaa mielensä mukaan lisäten esim. sinihomejuustoa, herkkusieni tai muita sieniä, persikkaa, purjoa ja jättää pois ne aineet, mistä ei niin välitä. Jo yksistään vaihtamalla maustetun tuorejuuston toiseksi, saa ihan eri makuisia pieniä piirakoita.