CIMG8960-normal.jpg

Tässä se nyt on... tähän mennessä ainut kypsynyt tomaattimme.

Tämäkin kypsyi pari päivää keittiön pöydällä, kun oli omia aikojaan (lue ...epäilemme linnun sen pudottaneen) liian aikaisin pudonnut ... oikein aromikas tomaatti tämä olikin.

CIMG8986-normal.jpg

Alkukesästä käydessäni kesäkukkaostoksilla puutarhalla, ostin samalla 2 tomaatintaimea ja 1 chilin.... tomaateista ei kovin kummoisia odotuksia ollut ja ihan tällaisia ei meillä koskaan ole kasvanut. Lajikkeen piti olla aikaista.... no, ei meillä ainaskaan ollut...vaan eivät taida kasvuolosuhteet olla ihan ihanteelliset näille meitin kasvatuslaatikoissamme. Sinne muiden kasvatettavien sekaan laitoimme taimet kasvamaan. ja kyllähän ne ovatkin kasvaneet. Kanssakasvattaja on niitä useampaan otteeseen tukenut ja sitonut, etteivät ihan valloita kulkureittiämme. Meillä ovat isot kasvatuslaatikot (korkeat sellaiset) ihan etupihalla, missä paiävittäin tulee seurattua mitä millekin kasville kuuluu... kukkia tuli runsaasti tomaatteihinkin ja raakileita sitä mukaa... vaan vihreinä ovat vieläkin. Toki värin sävy on muuttunut, vaan vieläköhän nuo tuosta ehtivät punastua? Taidetaan tehdä Mimmin keittiössä paaaaaljon paisettuja vihreitä tomaatteja ja niitä 70-80- luvuilla tehtyjä vihreitä tomaatteja etikka-sokeriliemessä.... ne muuten olikin oikein hyviä esim. liharuokien lisukkeena. Kuinkahan moni lukijoista on syönyt niitä?

 

Lisäys 3.9.13

Aika monet isot tomaatit ovat kuitenkin punastuneet ja herrrrkullisia ovat olleet.

 

CIMG8528-normal.jpg

Tämä kuva on otettu reilu kk sitten samaisista tomaateista...

CIMG8982-normal.jpg

Chili  voi ihan hyvin ja jotkut hedelmät ovat jo punastuneetkin.... ihan hyvän ärhäkän makuista on.

 

CIMG8521-001-normal.jpg

Timjamia, sitruunamelissaa ja  basilikaa....niitä olen käyttänyt todella paljon kaikenmoisiin kesän aikana.

 

CIMG8523-001-normal.jpg

Rucolaa ollaan tämän kesä aikana syöty ihan tuhottomasti ja tuntuu että mitä enemmän tästä pehkosta ottaa, sitä enemmän se uutta työntää. Myös hyvää kinkkupiirakkaa mihin laitoin aika reilusti rucolaa, olen kesän aikana tehnyt.

Kuvassa oikealla alhaalla pikkasen pilkistävät lehtikaalit maistuivat niiiiin paljon paremmin muille elukoille, että annoinpa niiden nautiskella lehtikaaleistamme....

 

CIMG8518-001-normal.jpg

Salaatteja ei kesän aikana kaupasta ole osteltu, vaan niitä on montaa sorttia kasvanut erittäin runsassatoisesti meilläkin... myös pinaatin pikkuisia lehtiä olen salaatteihin käyttänyt sellaisenaan...vaikka siitä ollaankin montaa eri mieltä.

 

CIMG8968-normal.jpg

Eilen viimeinkin sain pakastettua pinaatit...

Pinaatin ryöppäämisestä yms käsittelyistä ollaan montaa eri mieltä... käykääs lukemassa asiasta  mm. Eilistä paistoa-blogista.

CIMG8970-normal.jpg

Ryöppäämisen jälkeen määrä on näin vähäinen.... nopea kylmä huuhtelu ryöppäämisen jälkeen, hyvä valutus ja sen jälkeen hienonsin pinaatin veitsellä työlaudalla leikaten...halusin jättää pinaatin rouheammaksi, enkä jauhaa ihan mössöksi.

CIMG8979-normal.jpg

Meidän pieni ruokakuntamme saa näistä muutaman kerran tehdä pinaattilättyjä tai herkkuamme, pinaattikeittoa.

CIMG8515-001-normal.jpg

Herneenpalkoja olen salaatteihin muutaman kerran laittanut, vaan suurin osa ollaan naposteltu herkkuna ihan sellaisenaan.