Vuokalihamurekkeita tuli aikoinaan tehtyä hyvinkin usein, mutta nyt ovat kaikenlaiset lihamurekkeet olleet ihan unohduksissa meidän keittiössämme. Varhaisperunoille jotain suolukkaa kaivataan ja mies kun ei syö silliä, niin usein olen jotain lihajuttua hälle tehnyt. Tällä kertaa päädyin tekemään juustoista vuokalihamureketta, niin sain juuston loputkin käytettyä.
Kuvan juustoinen lihamureke valmistui alla olevalla ohjeella. Jauheliha kategoriasta löytyy monia muitakin vastaavia ohjeita isommille ja pienemmille murekkeille. Esim tässä isompi ohje ja tässä pekonipäälysteinen versio. Edesmenneen sisareni porukat toivoivat useinkin kyläreissuillaan saavansa ihan tavallista vuokalihamureketta ruoaksi. Monasti käytin noita molempia ohjeita.
Juustoinen vuokalihamureke
400 g naudan jauhelihaa (minä käytän 10%)
3/4 dl korppujauhoja
2 dl maitoa (vesikin käy)
1 muna
3 dl (=150 g) juustoraastetta
suolaa (n.½ tl aluksi)
paprikajauhetta (vajaa tl)
mustapippuria rouheena myllystä (vajaa tl)
aromat seosta (vajaa 1 tl)
sinappia (n.1 rkl)
ketsuppia (n.2 rkl)
1 iso keltasipuli hienonnettuna + vähän rasvaa sipulin kuullottamiseen
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
(Pinnalle korppujauhoja -> nyt en laittanut)
Valmistaminen
Sekoita kulhossa maito ja korppujauhot ja yhdistä siihen kaikki muut ainekset. Minä kuullotan sipulit ensin pannulla tilkassa rasvaa. Kypsennä pieni pala murekeseosta mikrossa ja tarkista maustemäärä mieleiseksesi. Laita murekeseos uunivuokaan ja painele tasaiseksi. Ripottele halutessasi vähän korppujauhoja pinnalle. Kypsennä mureke n. 200 asteisessa uunissa lähes tunnin ajan. Leikkaa mureke kypsentämisen loppupuolella viipaleiksi/sektoreiksi (minä leikkasin 40 min kypsymisen jälkeen) ja jatka kypsentämista kunnes mureke on kypsää tai leikkaa vasta ihan kypsä mureke annospaloiksi.
Jos haluaisi voisi pintaan painaa esim pikku tomaatteja tai oliiveja tai vaikkapa maustekurkun palasia. Tai mureke muuntuu helpolla täytetyksi versioksi. Puolet massasta vuokaan, haluttu täyte ja loput jauhelihamassasta pinnalle.
Mureke oltuaan kypsymässä lähes 200 asteisessa uunissa noin 40 min. Ei oo vielä kypsää...
Tykkään laikata murekkeen tässä vaiheessa ja jatkan kyspentämistä. Toinen vaihtoehto on kypsentää mureke ihan kypsäklsi ja leikata vasta sitten. Teetpä niin tai näin, murekkeesta irtoava neste sitoutuu murekkeeseen takaisin, kun mureke saa tekeytyä kypsänä hetken aikaa.
Ja nyt vaan syömään. Kotimaisia varhaisperunoita ja salaattia syötiin ekalla kerralla murekkeen kaverina.
Kommentit