CIMG9354-001.jpg

Mimmin keittiössä on lähipäivät menneet pikkuleipien tekemisessä. Oikein hyvää käsijumppaa ovat olleet, pursottelut, pyörittelyt, muotoilut ja mitä kaikkea liikkeitä tuleekaan erilaisten pikkuleipien tekemisessä. Vielä muutamaa sorttiaa teen, niin sitten alkavat joulukukka pikkuleivät olla tehtyinä.

Yläkuvassa olevalla ihanalla lahjaksi saadulla tarjottimella on lähes 250 kaneliässää. Noita saikin tovin paistella yhdellä tavallisella uunilla.

Katselin uusia ohjeita, vaan ei niissä isoja eroja ole, joten päätin kuitenkin tehdä tällä tutulla ohjeella millä tulee rapeita/murakoita ässiä. Ohje löytyy blogistani jo ennestään, vaan laitan sen tähän uudemman kerran hieman päivitettynä. Ainesuhteet eivät ole muuttuneet miksikään.

Tätä taikinaa ei tarvitse tehdä kovettumaan. Toisaalta ei haittaa mitään, vaikka taikina tekeytyykin hetkisen joko ihan huoneenlämmössä tai viileässä. Minä leivon tällä ohjeella tehdyt ässät heti.

Mureat kaneliässät

( 50-60 kpl)

150 g voita (tai 80 % leivontamargariinia)

11/4 dl hienoa sokeria

1 iso muna

1½ dl perunajauhoja

3 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

½ tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

1 kukkura tl kanelia (tämä tulee siis taikinaan antamaan lisämakua)

1 rkl kerma (ihan mitä kermaa vain, laitoin vispiä, myös ruokakerma käy)

(ihan pieni ripsaus suolaa, ainakin jos laitat rasvaksi margariinia)

Lisäksi tarvitaan:

pinnalle sokeria ( n.1½ dl) + kanelia oman maun mukaan

Valmistaminen

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva (jos rasva on jääkaappikylmää, voi sitä varovasti ihan hetken pehmittää mikrossa, rasva ei saa sulaa) ja sokeri pehmeäksi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna, kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita taikina tasaiseksi ( sekoitin ihan käsin)

Tee kaneli-sokeriseos esim. isolle lautaselle.

Hiero taikinasta tanko, jaa se yhden ässän paloihin, pyöräytä taikinapala käsien välissäkevyesti tangoksi (käsiin ei saa ottaa jauhoja, muuten ei kaneli-sokeri tartu pintaan), laita vadilla olevan sokeri-kaneliseoksen päälle, kieritä kaneli-sokeriseoksessa, nosta pötkylä pellille ja muotoile siinä ässäksi. Minä tykkään vanhanajan ässätä, eli yläsakara on pienempi mitä alasakara.

894597.jpg

Malta paistaa aina koepikkuleipä, että näät miten taikina käyttäytyy ja miten isoja kannattaa tehdä. Minä laitan  2 leivinpaperia päällekkäin pellille, niin pikkuleivät saavat olla koko ajan paistumassa uunin keskitasossa. Ja malta leikata leivinpaperit niin, etteivät ne nouse yhtään reunoille, niin ei tule vänkyrä pikkuleipiä.

Kun olet paistanut koepikkuleivän (muutaman), niin rupea vasta sitten tekemään sarjatyönä.

Jotkut tykkäävät tehdä ässät niin että hierovat ohuen tangon pöytää vasten, pätkivät sen tasamittaan, sokeroivat ja muotoilevat siitä ässän. Minusta tuo tapa on hankalampi, vaan kannttaa kokeilla mikä tapa sopii parhaiten itselle.

Teetpä ässät millä tapaa tahansa, muista laittaa ne riittävän kauas toisistaan, ettei paiston jälkeen ole pellillä yksi iso S.

Paista ässät +175 asteisessa uunissa keskitasossa kullan vaaleiksi. Oman uunisi tuntien, voi olla tarpeen nostaa lämpötilaa pikkasen. Viimeistään, jos ekan pellillisen jälkeen pohja näyttää paistuvan tummemmaksi, kannattaa pellille laittaa 2 leivinpaperia päällekkäin. Ässän kuuluu levitä hieman uunissa, kuten pikkuleipien yleensäkkin.

Jäähdytä ässät tasaisella alustalla. Ässät ovat varsinkin lämpiminä erittäin mureita, joten älä käsittele niitä kovakouraisesti.Jäähtyneinä pikkuleivät voidaan siirtää päällekkäinkin.

CIMG9326.jpg

Säilytä mureat kaneliässät hyvin suljetussa astiassa huoneenlämmössä. Ompa säilytysastia sitten lasipurkki, muovirasia tai "peltirasia", niin pikkuleivät säilyvät useita viikkoja hyvinä, kunhan niitä vaan ei tule heti kaikkia syötyä. Toki ässät voidaan myös pakastaa, mutta muutaman viikon takia en itse tekisi niin.

Ei pöllömpi ohje ole tämäkään, millä äitini aikoinaan kaneliässät teki. Ja niin olen minäkin vuosikymmenet tehnyt. Tällä ohjeella tulee hieman erilaiset ässät rakenteeltaan, eikä taikina ole ihan niin helppo leipoa. Tämä taikina pitää tehdä jähmettymään kylmään esim. jo edellisenä iltana.