Joitakin viikkoja sitten, tein yhtä ikisuosikkiani eli toscapiirakkaa. Ja jotta maku olisi paras mahdollinen, käytän tähän aina rasvaksi oikeaa voita.
Toscapiirakka
(uunipellillinen, pellin koko 34x37 cm)
Pohja:
3 munaa
4 dl sokeria
150 g sulatettua voita
6 dl vehnäjauhoja
2½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 dl maitoa
Toscapäällys:
150 g voita
150 - 175 g mantelilastuja (murskaa lastuja vähän käsin, niin tuntuvat riittoisammilta)
½ dl vehnäjauhoja
½ dl maitoa
1½ dl sokeria
Valmistaminen:
Vatkaa pohjataikinan munat ja sokeri vaahdoksi.
Yhdistä siihen maito, sulatettu, jäähdytetty rasva ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset siiviän läpi tasaiseksi taikinaksi.
Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, levitä taikina ihan kulmiin asti ja paista pohjaa + 175 - 200 asteessa, tavallisessa vastusuunissa uunin keskitasolla 15-20 min. eli hyvin vaalean ruskeaksi.
Valmista pohjan paistuessa toscakuorrutus.
Yleensä ohjeissa käsketään laittaa kaikki tosca-ainekset kattilaan ja kuumentaa sekoittaen kunnes kiehahtaa. Minä tykkään sulattaa kattilassa ensin rasvan ja lisään siihen kaikki muut ainekset ja sitten kuumennan kuorrutuksen kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Ainakin hyvin isot annokset on helpompi tehdä jälkimmäisellä tavalla.
Annostele kuuma kuorrutus heti pohjalle useampana eri kasana ja levitä sitten kuorrutus ripeästi tasaisesti kerrokseksi pohjan päälle, ihan reunoille asti. (paistnlasta tai ruokaveitsi)
Jatka piirakan paistamista hieman kuumemmassa uunissa 200-225 asteessa kunnes tosca saa kauniin ruskean värin. Kuorrutus kuplii ensin piirakan päällä ja rupeaa sitten ruskistumaan.
Varo, kuorrutus palaa helposti.
Jos uunisi paistaa epätasaisesti, ( kuten minulla) voit laittaa kesken paistamisen tummemman kohdan päälle leivinpaperia, jotta kohta ei tummuisi liikaa
Aana piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista annospaloiksi.
Jos haluat tehdä toscapiirakkaa vain pyöreän piirakkavuoallisen, tee ohje puolikkaana.
Kommentit