CIMG8911.jpg

Joitakin viikkoja sitten, tein yhtä ikisuosikkiani eli toscapiirakkaa. Ja jotta maku olisi paras mahdollinen, käytän tähän aina rasvaksi oikeaa voita.

Toscapiirakka

(uunipellillinen, pellin koko 34x37 cm)

Pohja:

3 munaa

4 dl sokeria

150 g sulatettua voita

6 dl vehnäjauhoja

2½ tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

Toscapäällys:

150 g voita

150 - 175 g mantelilastuja  (murskaa lastuja vähän käsin, niin tuntuvat riittoisammilta)

½ dl vehnäjauhoja

½ dl maitoa

1½ dl sokeria

Valmistaminen:

Vatkaa pohjataikinan munat ja sokeri vaahdoksi.

Yhdistä siihen maito, sulatettu, jäähdytetty rasva ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset siiviän läpi tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, levitä taikina ihan kulmiin asti ja paista pohjaa + 175 - 200 asteessa, tavallisessa vastusuunissa uunin keskitasolla 15-20 min. eli hyvin vaalean ruskeaksi.

Valmista pohjan paistuessa toscakuorrutus.

Yleensä ohjeissa käsketään laittaa kaikki tosca-ainekset kattilaan ja kuumentaa sekoittaen kunnes kiehahtaa. Minä tykkään sulattaa kattilassa ensin rasvan ja lisään siihen kaikki muut ainekset ja sitten kuumennan kuorrutuksen kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöten sekoittaen. Ainakin hyvin isot annokset on helpompi tehdä jälkimmäisellä tavalla.

Annostele kuuma kuorrutus heti pohjalle useampana eri kasana ja levitä sitten kuorrutus ripeästi  tasaisesti kerrokseksi pohjan päälle, ihan reunoille asti. (paistnlasta tai ruokaveitsi)

Jatka piirakan paistamista hieman kuumemmassa uunissa 200-225 asteessa kunnes tosca saa kauniin ruskean värin. Kuorrutus kuplii ensin piirakan päällä ja rupeaa sitten ruskistumaan.

Varo, kuorrutus palaa helposti.

Jos uunisi paistaa epätasaisesti, ( kuten minulla) voit laittaa kesken paistamisen tummemman kohdan päälle leivinpaperia, jotta kohta ei tummuisi liikaa

Aana piirakan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista annospaloiksi.

CIMG8914.jpg

Jos haluat tehdä toscapiirakkaa vain pyöreän piirakkavuoallisen, tee ohje puolikkaana.