Pitkästä aikaa tein kinkkupiirakkaa ihan muuten vaan suolukaksi kahvipöytään...

CIMG2039-normal.jpg

Pohjavaihtoehtoja miettiessä, muistui mieleeni ruisversiona toteuttamani pohja. Aika monissa blogeissa samainen pohja-ohje onkin ollut käytössä....oliskohan alkujaan Kinuskikissalta? Niin tai näin, rukiinen vaihtoehto muuntui kokonaan vehnäiseksi. Tästä pohjasta tykkään siksikin, ettei se jää tinttanan tuntuiseksi kypsänä ja piirakan voi koota raakana kokonaan ja paistaa, eli pohjan esipaistamista ei tartte tehä.

Ohjeella tulee sellaista perus kinkku-juustopiirakkaa, ilman sen kummempia erikoisia mausteita.

 

Kinkku-juustopiirakka

(piirakkavuoallinen ihan tuhdin paksua piirakkaa)

Pohja:

3½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

1 dl juustoraastetta (käytin punaista emmentalia)

150 g voita tai margariinia

½ dl vettä

Täyte:

250 g kypsää kinkkua (käytin ohuen ohutta miedosti savun kinkkuleikkelettä)

1 punainen suippopaprika

2 dl juustoraastetta ( punaista emmentalia)

n. ½ tl suolaa (kinkun ja juuston suolaisuus ?)

mustapippuria (laitoin 3 kierrosta myllystä)

paprikajauhetta (laitoin n.½ tl)

3 dl kerma-maitoa ( esim puolet kermaa....ei ole niin nökön nuukaa)

3 isoa munaa

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot, leivinjauhe, juustoraaste ja huoneenlämpöinen rasva ryynimäiseksi (tai surrauta ne nopeasti sähkövatkaimella), lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Älä vaivaa turhaan, sillä sitkoa ei taikinaan haluta. Levitä taikina piirakkavuokaan pohjalle ja reunoille. Vuoka kannattaa voidella hyvin tai laittaa rytistetty leivinpaperi vuokaan, minkä avulla valmiin piirakan saa halutessaan nostettua pois vuoasta. Itse tykkään käyttää paperia. Kun paperin ensin rytistää, saa sen asettumaan vuokaan olevinaan hieman helpommin.

Valmista täyte. Hienonna kinkku ja kuutioi puhdistettu paprika. Sekoita kaikki täyteainekset sekaisin ja maistele seosta. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta tasaiseksi. Jos piirakan reunat ovat turhan korkeat, paina niitä sormin tai vaikkapa haarukalla matalammaksi.

Kypsennä piirakka n. 175 asteisessa uunissa alimmalla tasolla 40-50 min. Seuraa piirakan pintaa paiston aikana, jos meinaa tummentua liikaa, voi päälle laittaa leivinpaperia (vaikka vain osan piirakan päälle).... itse tykkään, että tällainen  piirakka saa olla ihan kunnolla paistettu, joten nostin hieman lämpöä kypsentämisen loppupuolella. Kurkkaa varovaisesti pohjaa nostaen, että pohjakin on saanut väriä. Tämä pohja kyllä kypsenee helpolla, ei pitäs olla mitään vaikeuksia sen suhteen.

Anna piirakan hengähtää edes hetkinen uunista oton jälkeen, näin leikkauspinnasta tulee siistimpi/tasaisempi....kuten kuvasta näkyy, me emme malttaneet kauheasti odotella....

 

CIMG2022-normal.jpg

Piirakka menossa uuniin...

 

CIMG2028-normal.jpg

....ja uunista ulos....

 

CIMG2038-normal.jpg

Tavallisen kokoiseen piirakkavuokaan tehtynä ohjeella tulee ihan tuhdin paksuinen ruokaisa piirakka.