IMG_20210331_152217.jpg

Säykepersikoista ja rahkasta makeaa (ei liian) piirakkaa. Pohjassa happamana aineksena kermaviiliä

Kuvan piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.

Persikka-rahkapiirakka

(minulla pellin koko on 34x37 cm ja ohjeella tuli ihan tavallisen paksuinen piirakka kts. kuvat)

Muruseos

8-9 dl vehnäjauhoja (laitoin 9 ja minusta tuli parempi)

2½ dl sokeria (meillä tykätään vähemmän sokerisesta, oikein makeasta tykkäävät laittakaa enemmän)

3 tl leivinjauhetta

1 tl soodaa

2 tl vaniljasokeria

250 g voita sulatettuna

(½ tl suolaa, oma lisäys, kannattaa laittaa, tehostaa muita makuja)

Piirakan pohja

2/3 muruseoksesta

2 dl kermaviiliä

1 iso kananmuna

Piirakan täyte

500 g maitorahkaa

1-2 dl sokeria (laitoin kukkuran dl, oikein makeasta tykkäävät voivat laittaa isomman määrän)

3 isoa kananmunaa

1 rkl vaniljasokeria

(Lisäksi laitoin rahkaseokseen ison puolikkaan sitruunan mehun. jos tykkää sitruunaisesta mausta, voi laittaa koko sitruunankin mehun ja rastettua kuortakin sekaan. Munamäärä kyllä hyydyttää täytteen)

____________________________

1 isompi prk (820/470 g) säilykepersikan puolikkaita hyvin valutettuna ja pieniksi kuutioiksi paloiteltuna. Palasetkin voi vielä kuivata/valuttaa.

Piirakan pinnalle

vajaa 1/3 muruseoksesta (ota vain 3 dl)

Valmistusohje

1.  Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi.  Ota muruseoksesta sivuun vajaa 1/3 (= 3 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.

2. Sekoita kermaviili ja muna keskenään ja lisää seos jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi (minä sekoitan ihan käsin)  ja levitä leivinpaperilla (minä laitan 2 paperia päällekkäin, ettei pohja tummu liikaa) peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle tasaiseksi taikinalevyksi ihan koko pohjan kokoiseksi/voi nostaa hieman reunojakin taikinalla)

 4. Sekoita rahkatäytteen ainekset keskenään ja kaada tasaisesti piirakkapophjan päälle. Maistele täytteen makeutta ja sitruunaisuutta.

Ripottele persikanpalaset rahkaseoksen päälle. Näitäkin ihan reunoille asti.

Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti.

5. Paista piirakkaa 175- 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 35 - 45 minuuttia riippuen uunin lämpötilasta ja piirakan paksuudesta. Mieluummin vähän pidempään, miedommassa uunissa. Varto kuitenkin, sillä piirakka ottaa väriä yllättävän nopeasti.

6. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se halutun kokoisiksi annospaloiksi.

IMG_20210331_143513.jpg

Minä laitoin koko persikkapurkillisen, vaan vähemmälläkin tulee halutessaan toimeen.

IMG_20210331_143736.jpg

Piirakka menossa uuniin.

IMG_20210331_152027.jpg

Minulla tämä piirakka paistui 40 min.

IMG_20210331_170626.jpg

Osa piirakasta meni pakastimeen ja osa syötiin heti tuoreeltaan. Sai tästä ystävätkin maistiaisia.