Jo monia viikkoja on mielessä pyörinyt kokeilla pusujen tekoa suolaisella täytteellä. Viimein lauantaina sain näitä tehtyä ...täytteenä meillä takuuvarmasti tykätty kinkku-juustotäyte-purjo-paprikatäyte...

1993756.jpg

Nämä pusut ovat voideltu sulatetulla rasvalla paistamisen jälkeen..

Pusut kinkkutäytteellä

( n. 30 kpl)

Taikina:

5 dl vettä ( tai tietenkin maitokin käy)

50 g tuorehiivaa

1½ tl suolaa

1 rkl sokeria

2 dl kaurahiutaleita

3 dl hiivaleipäjauhoja

5-6 dl vehnäjauhoja

1 dl sulatettua rasvaa

Täyte:

250 g (savu)kinkkua -> hienonna

1 raaka muna

2 dl juustoraastetta

5 cm pätkä purjoa hienonnettuna

½ pientä suippopaprikaa pieninä kuutioina

Sekoita lämpimään (n. 37 asteiseen) veteen hiiva, suola, sokeri. Lisää hiutaleet ja hiivaleipäjauho. Lisää sulatettu haalea rasva. Alusta vehnäjauhoilla pehmeä taikina. Kohota taikinaa vähän. Voit jouduttaa taikinan kohoamista laittamalla taikina-astian lämpimään vesiastiaan, päälle liina ja muovi.

Sekoita täyteainekset sekaisin (ja lisää mausteita mikäli katsot tarpeelliseksi).

Hiero taikinasta pötkö, jaa se osiin ja pyöritä osat pyöreiksi pikkupullien tapaan. Anna pullien kohota vähän, niin seuraava vaihe on helpompi tehdä. Taputtele pullat käsin tai kaulitse  littanoiksi pullakoiksi "lättänöiksi", annostele täytettä keittolusikallinen/pohja, taita puolikuun malliseksi ja ummista etusormilla painamalla pusuksi. ( älä siis nipistä reunoja yhteen) Kohota pusut. Mikäli haluat pusuihin kauniin kiiltävän paistopinnan, voitele ne munalla ennen paistamista (minä en voidellut). Paista pusut 200-225 asteessa 12-15 min. Voitele pusut paistamisen jälkeen rasvasulalla.( ei ole välttämätöntä)

1993748.jpg

 Minusta oli helpompaa painella pullat käsin lättänöiksi..... varo, ettet tee liian ohuita lättänöistä, ettei täyte pursu läpi...

Täytteeksi pusuihin käy mikä vaan kypsä; savukala, tonnikala, kypsä broileri, kasvikset, erilaiset juustot, sienet, feta-aurinkokuivattu tomaattitäyte, kypsää poroa  jne...

1993763.jpg

Tämän näköinen on kinkkutäytteisen pusun pinta, kun pintaa ei ole voideltu munalla ennen paistoa eikä paiston jälkeen rasvalla. Minulle kelpaa tällainenkin pinta...

Me söimme kinkkutäytteisiä pusuja sunnuntaina kahvipöydässä kaksienkin vieraiden kanssa ja tuntuihan nuo maistuvan kaikille syöjille..... toimisivat varmasti myös hyvin  kasviskeittojen ja salaattien lisäkkeenä...kannattaa kokeilla!