CIMG0080-002.jpg

Kaikista eniten olen kahvikakkuja tehnyt murotaikinasta, nesteisestä murotaikinasta tai vaan ihan sekoitetusta kakkutaikinasta. Muna-sokeri pohjaisten kahvikakkujen teko on jäänyt vähemmälle, paitsi mainionta maustekakkua teen usein ja tietenkin sokerikakkupohjia täytekakkuun. Tämän kahvikakkuohjeen bongasin eräästä faceboke ryhmästä ja päätin kokeilla sitä. 

Sitruunakahvikakku

(ohjeella tulee 1 kookas kakku, tarvitset 2 litran vuoan)

3 munaa

150 g sulatettua voita ( tai leivontamargariinia)

4½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

3 dl sokeria

1½ dl kiehuvaa vettä

1 sitruuna -> (pese sitruuna hyvin, raasta keltainen kuori ohuesti, purista mehu , siivilöi se ja mittaa sitä korkeintaan 3 rkl ...isommalla nestemäärällä en ole kakkua kokeillut)

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 160-175 asteeseen. Minä paistoin nyt ekan tätä ohjetta käyttäessäni ohjeessa olevassa 175 asteen lämmössä, mutta uskottava se on, jotta kun minulla on vanhat ns. teflonvuoat, mitkä johtavat lämpöä herkästi, on paistolämpötilan oltava hieman alhaisempi.

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se.(jos käyttää sellaista vuokaa mikä pitää esikäsitellä)

Mittaa kaikki ainekset.

Vatkaa munat ja sokeri hyväksi vaaleaksi paksuksi vaahdoksi.

Lisää sitten kiehuva vesi ja sulatettu rasva nostellen seokseen esim pallovatkaimella/haarukkavatkaimella. Ei saa vatkata.

Lisää jauhot-leivinjauheseos siivilän läpi , sekoita nostellen.

Lisää kakkutaikinaan siivilöity sitruunan mehu (2-3 rkl) ja ohueksi raastettu keltainen yhden koko sitruunan kuori. Sekoita taikina tasaiseksi.

Paista kakkua tavallisen uunin alimmalla ritilällä 45 min - 1 tunti. Tarkkaile paistumista, uunit paistavat niin eri tavalla. Minulla 2 kakkua kypsyi hieman vajaassa tunnissa. Paistamisen aikana käännän/vaihdan kakkujen paikkaa uunissa, jotta ne paistuvat tasaisemmin.

Anna kakun jäähtyä muutama minuutti vuoassa ja kumoa sitten kakku varovaisesti ritilälle tai vadille/tarjottimelle (laita hieman sokeria pohjalle niin kakku ei tartu alustaan, jos ei ole ritilää.


Tällä samalla ohjeella valmistuu esim.

Appelsiinikakku -> sitruunakuoren ja -mehun tilalle 1 appelsiiniin kuori ja 2-3 rkl mehua.

Tiikerikakku -> kolmas osaan kakkutaikinaa sekoitetaan siivilän säpi 2-3 rkl tummaa kaakaota

CIMG0077.jpg

Vuokien tilavuus on siis 2 litraa ja ihan piripintaan ei kakku kohonnut. Mietin tuota leivinjauhemäärää ohjeessa, vain 1 tl, mutta en mennyt sitä muuttelemaan, kun ei ole näppituntumaa tällaisiin kiehuvaa vettä sisältäviin. Jos joku on tehnyt tällä ohjeella kakkua eri leivinjauhe määrällä, niin laittakoon viestiä.

Koska paistoin kakut 175 asteisessa uunissa, ne repesin, sillä noissa vuoissa pitää lämmön olla alhaisempi vain 150-160, silloin ei kakut repeä. Halusin kuitenkin ekalla kertaa kokeilla kakut ihan ohjeen mukaan tehtyinä. Pieni repeäminen ei haittaa mitään, eihän se makuun vaikuta.

CIMG0080-001.jpg

Kakku oli rakenteeltaan ihanaa, olevinaan kevyempää mitä murotaikinalla tehdyt ovat ja sitruuna maistui hyvän reilusti. Tästä tuli yksi lempikakuistani ja pitää ehdottomasti  

Ken haluaa koristella sitruunakkkua, voisi tehdä esim lopusta sitruunamehusta (+ tarvittaessa tilkka vettä) ja tomusokerista kuorrutuksen tai sulattaa valkosuklaata ja lorotella sitä kakun päälle nätisti ja laittaa vaikka keltaisia strösseleitä tms. Tai vaan siivvilöidä tomusokeria kakun päälle, sekin komistaa jo mitä tahansa kahvikakkua.