Aloitetusta valkokaalista tein vaihteeksi kaalipataa. Lihaksi käytin naudan 10% jauhelihaa ja lisämakua antamaan ruskistin paketillisen pekonia. Porkkanat raastoin karkeaksi raasteeksi, mutta jos jonkun silmää miellyttää kuutiot enemmän, niin voihan porkkanat niinkin paloitella.
Tämän postauksen kaalipata valmistui alla olevalla ohjeella.
Jauheliha-pekoni-kaalipata
(meillä tästä tulee 5 -6 reilua annosta, valmista pataruokaa tulee himpun verran yli 2 litraa)
4 dl vettä (aluksi)
1 - 2 kpl lihaliemikuutiota (laitoin 2)
soijakastiketta (aluksi noin 2 tl)
suolaa (aluksi vain ½ tl)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitan paljon)
paprikajauhetta (aluksi 1 tl)
siirappia (aluksi noin 2 rkl loraus)
kuivattua meiramia (aluksi 2 tl)
noin 1 kg valkokaali (puhdistamaton paino) -> puhdista ja hienonna
2 oikein isoa porkkanaa kuorittuna ja raastettuna karkeaksi
______________________
400 g jauhelihaa (minulla naudan 10%)
170 g pkt pekonisiivuja -> leikkaa suikaleiksi (minä käytän saksia)
1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna
oman maun mukaan valkosipulin kynsiä raastettuna/hienonnettuna (laitoin 2 oikein pulleaa kyntää, kun meillä ei kaikki niin paljoa valkosipulista tykkää)
Valmistaminen
Laita vesi ja mausteet kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
Lisää paloiteltu valkokaali kattilaan ja jätä kannen alle kypsymään kunnes kaali on jo aika pehmeää. eli noin 25-30 min. Sekoita välillä seosta pohjaa myöten, koska lientä ei ole paljoa kypsentämisen alkuvaiheessa.
Kaalin kypsyessä ruskista pekonit ja sipulit paistinpannulla ja lisää ne heti kattilaan. Ruskista jauheliha ja lisää sekin kattilaan. Lisää lihojen kanssa yhtä aikaa karkea porkkanaraaste kypsymään kattilaan.
Anna ruoan hautua kypsäksi välillä pohjaa myöten sekoitellen. Minä annoin kaalipadan hautua kokonaisuudessaan lähes tunnin, kun kaali oli pieneksi hienonnettu, eikä tykätä kauhean ylikypsästä kaalista. Tarvittaessa lisää vettä. Minä en lisännyt yhtään.
Tarkista ruoan kypsyys, maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
Ohjeella tehden tulee valmista ruokaa ihan pikkasen yli 2 litraa. Pataruoka ei ole kuivaa, vaikka tässä kattilassa ollessa siltä näyttää. Tuolla pohjalla on maukasta lientä ihan riittämiin pataruoaksi.
Kommentit