WP_20161030_019.jpg

Lähtiessämme kyläreissulle toivoin ettei perheen äiti lapsineen olisi vielä ehtinyt tehdä karjalanpiirakoita ja saisin minäkin osallistua touhuun. Mulla oli tuuria ja vasta puuro oli keitetty valmiiksi ja tietty leivinuuni lämpiämässä. Jos mulla olis leivinuuni, mää varmaan leiposin koko ajan...  vaan kun ei ole, niin yritän osua aina sopivina hetkinä ystävien luo, kun heillä on uuni kuumana. Oli tässä yhteisessä leipomishetkessä sekin pointti, jotta olin luvannut tarvittaessa hieman opastaa tekijöitä piirakoiden teossa. Muistelen perheen äidin kertoneen joskus koulussa tehneen kerran aikaisemmin piirakoita.

WP_20161030_007.jpg

Perheen äiti teki taikinan valmiiksi ja sitten rupesimme porukalla tekemään piirakoita. Olin ottanut kaikelta varalta oman piirakkapulikan mukaan kotoa ja sillä kokeilivat muutkin kuoren ajelua. Hyvin se tosin onnistui kaulimellakin.... Tehtiin eri tavoin "lättänöitä". Ihan perinteiseen tapaan ja nopeammalla tavalla eli lasilla kaulitusta taikinasta ja sitten vaan kuoria ajelemaan...

Puuron levityksen jälkeen ruvettiin rypyttämään piirakat ja kertakaikkisen hyvin onnistui lapsiltakin... näistä piirakoista ei millään uskoisi, että suurin osa teki hommaa ihan akaa kertaa... keneltäkään en tarvinnut teipata peukaloa kämmeneen, vaan uskoivat muutenkin, jotta rupytys kannattaa tehdä pyöreäksi, pelkällä etusormen syrjällä painaen ja hieman itseen päin vetäen....ne terävät nipistelyhuiput kun tahtovat kärventyä paiston aikana.

WP_20161030_010.jpg

Perheen "isäntä" huolehti leivinuunin käyttökuntoon ja mittasi lämpötilan ja oli nostelemassa pellit uuniin ja pois... kuva huono, vaan uskokaa minua kun kerron että ihana tuoksu tulvi jo tässä vaiheessa avaraan keittiöön....

WP_20161030_013.jpg

juu, nyt otetaan pois, muuten pohja mene turhankin tummaksi.... piirakat voideltiin voi-vesiseoksella ja laitettiin hetkiseksi liinan alle pehmiämään.

WP_20161030_016.jpg

vaan eihän ne kauaa siellä ehtineet olla, kun miehetkin jo tulivat keittiöön odottaen saavansa maistiaisia. Kylmä maito + vastatehty lämmin karjalanpiirakka -> hyväääää.

WP_20161030_018.jpg

Eihän uskoisi näitä piirakoita lähes ensikertalaisten tekemiksi ja kaiken lisäksi osa tekijöistä oli lapsia.

Iso kiitos mieluisasta leipomistuokiosta niin vanhemmille kuin lapsillekkin.