CIMG6598.jpg

Monia makeita herkkuja ei pääsiäisen ajaksi tehty...tällainen Yhteishyvän pashakääretorttu pääsi kokeiluun. Joitakin muutoksia ohjeeseen teimme, joten alla ohje miten meillä torttu syntyi. Pistaasia laitettiin enemmän ja sisällä olevat persikat leviteltiin koko alueelle ja myös päällä on sama täyte mitä sisälläkin...yhtään ei pistaasit värjänneet kerma-rahkaseosta. Minusta se oli noin kauniimpi mitä ihan valkoisella päällyksellä.

Pashakääretorttu  (noin 10 annosta )

Pohja

4 kananmunaa

1½ dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

3/4 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte ja kuorrutus

2 dl vatkautuvaa kermaa (esim vispiä tai kuohua)

½ dl sokeria

1 prk  (200 g) vaniljarahkaa

1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä

½ dl  rusinoita

1 prk  (410/230 g) persikanpuolikkaita (osa koristeeksi)

( Kääretorttulevyn kostuttamiseen persikoiden lientä terästettynä pikkasen sitruunamehulla...näin teen ensi kerralla)

Koristeeksi säilykepersikoita hienonnettuna ja pistaasia rouhittuna väh. ½ dl

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet ja siivilöi ja kääntele ne vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperoidulle (sipaise rasvaa paperille) pellille ja paista 200-asteisessa uunissa noin 7 minuuttia. Tarkkaile paistumista ja varo paistamasta liian kuivaksi. Kumoa levy leivinliinalle tai sokeroidulle paperille. Irrota pohjapaperi ja anna pohjan jäähtyä. Peitä pohja jäähtymisen ajaksi.

Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää rahka. Kuori ja rouhi pähkinät (esim. muovipussissa lihanuijalla) Sekoita rahkaseokseen pähkinät ja rusinat.

(Kostuta pohjaa pienesti persikkamelhulla....tätä en tehnyt tällä kertaa, vaan jatkossa teen.)

Levitä reilu puolet rahkaseoksesta torttulevylle. Ripottele persikkakuutiot täytteen päälle (muista jättää osa koristelua varten) Kääri rullalle aloittaen pidemmältä sivulta.

Levitä pinnalle loppu rahkaseos epätasaisena kerroksena. Anna kääretortun tekeytyä peitettynä jääkaapissa vaikka ihan seuraavaan päivään asti. Koristele ripottelemalla persikanpalaset ja pistaasit tortulle.

CIMG6534.jpg

 

CIMG6536.jpg

Tähän vaiheeseen tehtiin torttu jo syöntiä edellisenä päivänä....pikkasen aprikoin värjääkö pistaasi valkoista osaa, vaan nou hätä. Jos tykkää vitivalkoisesta pinnasta, sillon ottaa alkuperäisen ohjeen mukaan seosta kuorrutusta varten ennen pistaasien ja rusinoiden lisäämistä.

CIMG6595.jpg

Vähän ennen tarjoilua ripottelin persikkapalat ja reilusti pistaasia (aika isoja paloja) vielä päälle. Pistaaseja ei voi olla koskaan liikaa. Tähän käytettiin ihan lahmaten niitä...täytteeseen ja päälle meni koko 200 g pussillinen.

Tällä ohjeella tehty kääris ei ole mitenkään äklömakeaa...oikein passelia. Itse kun sitruunaisesta mausta tykkään, olisin voinut hieman terästää täytettä lorauksella sitruunamehua...pitää kokeilla ensi kerralla. Pistaasi antaa mukavaa suolaisuuden makua ja purutuntumaa muutoin niin pehmoisessa kääriksessä. Eikä tämä kääris niin pääsiäiseen viittava ole, etteikö tätä voisi tehdä muuloinkin.