IMG_20230331_161423~2.jpg

Jotain kahvileipää teki mieli, joten tein eilen illalla tällaisen pienen vadelmapiirakan.

Tehtyäni piirakan ja ohjetta nyt tänne kirjoittaessani, huomasin tämänkin piirakan olevan muunnos mamman marjapiirakasta.

Täältä löytyy mustikkainen versio aikaisemmin tekemästäni piirakasta. Erona näissä piirakoissa on täytteen maito. Pikkasen kevyemmän oloinen tulee valkoinen täytekerros tällä maitoa sisältävällä ohjeella. Vai tuntuuko vaan siltä?

Kuvissa oleva vadelmapiirakka valmistui alla olevalla ohjeella. Minä paistoin piirakan suorakaiteen mallisessa vuoassa, mutta kooltaan tuo on ihan peruspiirakkavuoan kokoinen (tosin piirakkavuokiakin on eri kokoisia)

Vadelmapiirakka (tai muu marjapiirakka)

(piirakkavuoallinen, halkaisija noin 27 cm)

Pohjataikina:

100 g sulatettua voita/margariinia

0,75 -1 dl sokeria (laitoin isomman määrän)

1 iso kananmuna

1 dl grahamjauhoja (tai tämäkin määrä vehnäjauhoja)

1,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

Lisäksi tarvitaan

marjoja  noin 5 dl (pakastemarjoja jäisinä tai tuoreita)

Minä käytin 250 g rasiallisen isoja kotimaisia (Nevalanmäen) pakastevadelmia hieman käsin niitä murskaten laittovaiheessa.

(jos pakastemarjoja laittaa reilusti, kannattaa niiden sekaan sekoittaa perunajauhoja noin 1 rkl, minä en laittanut tässä piirakassa, koska vadelmia oli sen verran vähän)

Valkoinen täytekerros

250 g maitorahkaa

1 dl maitoa

2 kpl isoja kananmunia

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmistaminen:

Pohja: Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi  Levitä taikina painellen voideltuun piirakkavuokaan tai laita vuokaan rypistetty leivinpaperi, kuten minä laitoin. Näin piirakan saa halutessaan kokonaisena ehyenä helposti liuuttamalla pois vuoasta, jos piirakan tarjoaa vuoasta, silloin on parempi paistaa ilman paperia. Minä nostan taikinasta reunatkin, mutta moni laittaa nykyisin pohjataikinan vain pohjalle.

Levitä marjat jäisinä raakan pohjan päälle.

HUOM! Monet tykkäävät laittaa ensin pohjan päälle valkoisen täytekerroksen ja ripottelevat sen päälle vasta marjat. Kumpikin tapa on ihan ok.

Sekoita kaikki valkoisen täytekerroksen ainekset sekaisin. Älä vatkaa seosta voimakkaasti, ettei siihen tulisi ilmakuplia, kuten minulla tuli. Kaada täyte piirakkavuokaan tasaisesti joka paikkaan.

Kypsennä piirakkaa 175 asteisessa uunissa (ihan himpun verran enemmän, uunista riippuen, monissa ohjeissa paistolämpötila on 200 astetta, mutta se on uunissani liikaa) alimmalla tasolla ritilän päällä 35- 40 min. Piirakan kypsymiseen vaikuttaa piirakkavuoan materiaali ja uunin lämpötila. Tarvittaessa paiston loppupuolella nostan piirakan keskítasoon.

Anna piirakan jäähtyä kunnolla, niin täyte jämäköityy.

GridArt_20230401_165320462.jpg

Vaikka käytin vadelmia vain 250 g rasian murskaten niitä jäisinä pienemmiksi, tuli piirakkaan makua ihan riittävästi. Mustikoita laittasin enemmän ja niiden sekaan laitan aina perunajauhoja.

IMG_20230331_154236~2.jpg

IMG_20230331_154230~2.jpg

Nyt vaan pitäs malttaa antaa piirakan jäähtyä, että täytekerros jämäköityisi.

Yleensä en laita maitoa tuohon täytteeseen, mutta halusin nyt kokeilla ohjeen (jostain Facen ruokaryhmästä olen kokeiltaviin tallentut)  tällaisenaan. Jos täytteestä jättää pois maidon, riittää täytteeseen 1 kananmuna.

IMG_20230331_161501~3.jpg

Enhän minä ees ihan kylmäksi malttanut jäähytellä piirakkaa, kun sitä jo piti päästä maistelemaan. Me tykätään grahamjauhon antamasta lisämausta, mutta jos epäilee ettei tykkää, niin kannattaa laitaa vaan vehnäjauhoja pohjataikinaan. Meistä oli hyvää piirakkaa, noillakaan sokerimäärillä ei ole äklömakeaa.