Tällä mallilla tulee tehtyä aina silloin tällöin pitkoja...
Vadelma-vaniljapitkoihin
tarvitaan ihan tavallista pullataikinaa tehtynä esim tällaisilla ainesuhteilla
Pullataikina
½ litraa maitoa
50 g hiivaa (tuore)
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl jauhettua kaardemummaa
1 iso muna
100 - 125 g rasvaa pehmeänä/sulatettuna + jäähdytettynä haaleaksi
vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
Lisäksi pitkoihin tarvitaan...
Täytteeksi
- vaniljakreemiä
- marmeladia esim vadelma ( 5 pitkoon n. 350 g)
Voiteluun munaa
Pinnalle raesokeria (ja halutessa mantelilastuja)
Jäähtyneen pitkon pinnan voisi vielä koristella sulatetulla valkosuklaalla tai sokeri-vesikuorrutuksella
Valmistaminen
Kaulitse pitkoon tuleva pullataikina suorakaiteen malliseksi levyksi ( mulla ainakin on vikana, että tahon tehä aina liian leveän ja siitä tulee sitten liian leveitä, pulskia pitkoja valmiina... mittailin ihan ja leveys n. 25 cm voisi antaa inhimillisen lopputuloksen....toiseen suuntaahan ei ole muuta väliä, kun että mahtuu pellille ja jää päihin muutama cm kohoamistilaa)
Pursota täytettä pitkittäin 2 kohtaan pitkien sivujen suuntaisesti (8-9 cm reunasta)
Taita pitkät sivut keskelle (se täyte jää siis sinne sisälle) ja paina liitoskohta kiinni keskeltä.
Kohota pitkot hyvin (minä laitan 2 pitkoa tavallisen uunin pellille) lämpimässä paikassa peitettyinä.
Paina keskelle uudemman kerran kahden sormen levyinen ura (näin varmistat kiinnipysymisen ja että täyte pysyy urassa)
Voitele pitko munalla.
Pursota keskelle uraan pituussuunnassa vaniljareemiä ja marmeladia vierekkäin tai vaikka 2 raitaa marmeladia ja keskelle vaniljakreemiä...
Ripottele raesokeria pullaosalle.
Paista pitkot 175-200 asteisessa tavallisessa uunissa 15-20 min. Pitkot ovat littanoita ja kypsyvät aika nopeasti.
Jäähdytä pitkot ja koristele vielä halutessasi sokerivesikuorrutuksella tai sulatetulla valkosuklaalla.
Joskus pinnaan ja teen tällä samalla mallilla pitkoja ilman sisällä olevaa täytettä.... vaan vaniljakreemistä tykkäävien kannattaa kyllä ehottomasti laittaa täyte pitkojen sisälle.
Oma lempparini tästä pitkosta on käyttää marmeladina kirpakkaa aprikoosimarmeladia.
Kommentit