Jotain nopeatekoista pullaa teki mieli, joten tein pienen annoksen kahvikehriä.
Kahvikehrät
(Tästä annoksesta tulee noin 25 vuokapullaa. Kuvan pullissa on vuokina Fredmanin pullavuoka,)
Taikina
150 g voita (tai leivontamargariinia )
6 - 6½ dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)
2 isoa kananmunaa
2 rkl sokeria
1 dl kylmää maitoa
50 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
Täyte
100 g voita (tai leivontamargariinia )
100 g tomusokeria (= 2 dl)
1 rkl vaniljasokeria (myös vanilliinisokeri käy)
Voiteluun kananmunaa
Koristeeksi raesokeria (ja mantelilastuja)
Valmistaminen
Nypi jauhot ja paloiteltu kova rasva käsin ryynimäiseksi seokseksi
Vatkaa munat, sokeri ja suola niin että rakenne rikkoontuu ( ei siis vaahdoksi)
Liota hiiva kylmään maitoon….juu, kyllä se liukenee
Yhdistä jauho-rasvaseokseen munasokeriseos ja hiivamaitoseos ja sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi, älä vaivaa taikinaa paljoa, jotta ei tule sitkoa. Taikinan on tietenkin oltava yhtenäistä, tasaista taikinaa. Joskus tässä vaiheessa laitan ihan vähän jauyhoja enemmän.
Jätä taikina kohoamaan huoneenlämpöön peitettynä siksi aikaa kun teet täytteen
Valmista täyte: vatkaa rasva vaahdoksi ja lisää sokerit ja jatka vaahdottamista kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. Ensin hitaalla nopeudella, ettei tomusokeri pöllyä pitkin keittiötä.Täytteen on oltava notkeaa, kuohkeaa, pehmeää, jotta sen saa levitettyä pehmeälle taikinalevylle.
Levitä paperiset muffinssivuoat pellille. Vähemmällä peltien pesulla pääset kun laitat vuokien alle pellille leivinpaperin, koska paiston aikana täyte voi joskus hieman pursuta pellille asti
Jätä kohaoamisvaraa. Minä laitan 16 kpl pellille.
Kaulitse taikinasta suorakaiteen muotoinen ( noin 25 cm x 80 cm ) levy ja levitä kaikki täyte sille ja rullaa levy rullaksi ja nipistele liitoskohta kiinni. Jos käytät isompia vuokia, silloin pitää tehdä pulskempi rulla.
Leikkaa rulla noin 3 cm pätkiksi ja nosta ne paperisiin leivos/muffinssivuokiin leikkauspinta ylöspäin ja jätä pullat kohoamaan peitettynä huoneenlämpöön. Minä laitan ekan pellillisen aina kohoamaan lieden päälle, missä on lämpimämpi paikka, koska uuni on jo kuumenemassa, eikä sitä lopputuloksesta huomaa.
(Yleensä siis sanotaan, ettei nypitystä taikinasta tehtyjä leivonnaisia suositella kohottamaan lämpimässä paikassa, ihan rakenteen takia, vaan tämäkin taitaa olla niitä asioita, että näin on joku joskus kirjoittanut. Minähän kyseenalaistan kaikkia asioita, mitkä eivät tunnu maalaisjärkeen passeleilta)
Tsekkaa pullien kohoamista, ettet ylikohota niitä, muuten tulee reikäisiä pullia paistuneena.
Voitele kohonneet pullat kananmuna-tilkkanen vettä seoksella ja pane jokaiseen pullaan koristeeksi raesokeria (ja mantelilastuja)
Paista pullat 200 - 225 asteisessa uunissa keskitasossa tasalämmöllä kauniin ruskeiksi (15-20 min pullien koosta ja uunin lämpötilasta riippuen ja toki oma mieltymyskin vaikuttaa. Minä paistan nämäkin pullat aika ruskeiksi)
Anna pullien jäähtyä. Tällainen pulla missä on paljon hiivaa ja vähän sokeria, ei ole koskaan parhaimmillaan lämpimänä, kuten tavallisesta pullataikinasta tehty pulla on.
Hyvin maistuivat jo aamaupäiväkahveillakin.
Kommentit