original_f5d94826-6285-419f-aa11-bbace22

Sirtuunaista ja rukiista rahka-punaherukkapiirakkaa, namskis!

original_c2eb8567-4444-46a4-a0e3-92f67c8

Jos ei tykkää rukiin mausta makean piirakan pohjassa, niin laittaa senkin määrän vehnäjauhoja tai grahamjauhoja.

Kuvan piirakka valmistui alla olevalla ohjeella.Pohjan teossa ei tarvita aineiden vatkailuja.

Rukiinen ja sitruunainen punaherukka-rahkapiirakka

(piirakkavuoan halkaisija  noin 27 cm)

Pohja

125 g voita

1½ dl sokeria (mulle piisaa ens kerralla ihan vähän vähemmänkin)

1 iso kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja (tai tämäkin vehnäjauhoja)

1 tl leivinjauhetta

ripsaus suolaa

Raakan pohjan päälle

1 prk sitruunarahkaa

1 prk kermaviiliä (tai maustamatonta rahkaa)

3 isoa kananmunaa

noin 1 dl sokeria (laitoin 3/4 dl, vaan me ei tykätä kauhean makeasta)

Valkoisen seoksen pinnalle

punaherukoita tai muita mieleisiä marjoja

Valmistaminen

Pohja: Pehmitä/sulata rasva pehmeäksi (ei siis tarvitse olla edes kokonaan sulaa), lisää sokeri ja muna ja sekoita sekaisin. Lisää jauho-leivinjauho-suolaseos ja sekoita taikina tasaiseksi. Taputtele taikina voideltuun tai leivinpaperoituun piirakkavuokaan, nosta myös taikinareunat. Taikinan levittämisessä voi käyttää apuna hieman jauhoja.

Täyte: Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi seokseksi ja kaada raakan pohjan päälle. Ripottele marjat pinnalle tasaisesti.

Paista piirakkaa alimmalla tasolla 175 asteisessa uunissa noin 35-45 min, kunnes piirakka on kauniin väristä päältä ja pohjakin on paistunut kunnolla. Vuoan materiaalillakin on väliä pohjan paistumiseen. Kuvassa oleva piirakka paistui uunissa 45 min.

original_79756b12-5fd2-45f6-a43a-5aa1da2

Marjoja en mittaillut, enkä halunnut tähän ylettömästi niitä laittaa, että rahkatäyte pääsee oikeuksiinsa.

IMG_20220302_100237.jpg

Piirakan kannattaa antaa jäähtyä kunnolla ennen leikkaamista. Minusta tällainen on jääkaappikylmänä parasta, vaan makuasia sekin. saap olla ihan vapaasti eri mieltä.

original_5604ab3a-f1e6-4436-95a0-1487ebd

Oli kyllä hyvää piirakkaa, kun tykätään sitruunaisista mauista ja siitä, että piirakkapohjassa olis muutakin kun valkoista vehnää. Eikä ollut yhtään liian kirpakkaa, vaikka marjana käytinkin punaherukoita. Ens kerralla taidan tehdä piirakan saman tapaisella ohjeella puolukasta, kun niitä on vielä pakastimessa paljon.