CIMG1044.jpg

Kyllähän näitä karjalanpiirakoiksi voi kutsua, sillä ruista on yli puolet taikinan jauhoista. Täytteeksi karjalanpiirakoissa saa käyttää puuroriisiä, ohraa tai perunaa.

Olen muokannut käyttämääni karjalanpiirakka/riisipiirakka ohjetta pariinkin otteeseen hieman enemmän oman maun mukaiseksi. Ihan kokonaan ruisjauhoista en näitä edelleenkään halua tehdä, mutta vehnäjauhojen määrää olen reilusti vähentänyt laittaen tilalle grahamjauhoja. Puuroa laitan selvästi enemmän mitä aikaisemmin ja aika kookkaita piirakoita teen.

Alla oleva kuoritaikina alkaa olla jo aika lähellä sellaista millä jatkossakin teen.

Riisipiirakat (karjalanpiirakat

(20 - 25kpl)

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

1 dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

noin 3 dl ruisjauhoja

CIMG1029-001.jpg

Minä teen aika isoja ruokapiirakoita. Sormet eivät enää taivu pienten piirakoiden tekoon. Ja juu, käytän leivinpaperia pellillä. Pellit ovat kyllä hyvässä kunnossa, mutta siltikin tykkään käyttää paperia alla. Kun pellin laittaa oikein täyteen, niin kertaakaan ei ole paperi palanut. Ruskistuu toki reunoilta.

CIMG1036.jpg

Eka pelti mahdollisimman kuumasta uunista ulos ja piirakat sukeltavat yksi kerrallaan vesi-voiseokseen, mihin joskus laitan vähän suolaa. Riippuen miten suolaista puurosta on tullut.

Puuron keitän yleensä jo edellisenä iltana. Keitän jämäkän puuron (puuroriisiä 2 dl/litralle maitoa) ja sekoitan siihen raakan kananmunan ennen kun rupean sitä piirakoihin laittamaan.

CIMG1038.jpg

Nykyisin teen pienempiä määriä eli taikina 1-2 kertaisena, niin saa useimmin tehdä. Meillä on nykyisin aina kotitekoisia karjalanpiirakoita pakastimessa. Tässä kuvassa on yksinkertaisella ohjeella tehty kuoritaikina ja tein siitä 23 kpl isoja piirakoita. Kuvan oton jälkeen peittelin piirakat äkkiä tekeytymään (pehmiämään). Minä laitan ensin leivonpaperin ja sitten parikin leivinliinaa kapaloksi. Hetken kun malttaa odottaa, saa minun mielestäni lähes parhaimman herkun. Lämmin vastatehty karjalanpiirakka ( missä päädyt hieman rapsakat vielä) ja lasi kylmää maitoa.

Täältä löytyy aikaisempi postaus karjalanpiirakoista / riisipiirakoista.