Silloin kun ei ruoanlaittoon halua paljoa aikaa käyttää, tulee aika usein laitettua possun filettä (ulko tai sisä) uuniin kypsymään yhdessä kasvisten kanssa. Tälle aterialle (mikä syötiin joskus marraskuussa viime vuoden puolella) valmistui kesäkurpitsa-paprikahöystö paistinpannulla ja muu ruoka uunissa. Koska syöjiä ilmaantuikin enemmän mitä luulin, laitoin vielä miehille lisäksi uuniranskiksia.
Kokonaisena paistettu possun sisäfile
1 kokonainen possun sisäfile
rasvaa fileen ruskistamiseen pannulla
suolaa (vähän vajaa tl)
paprikajauhetta (½ tl)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
mustapippuria myllystä
soijakastiketta (noin ½ rkl)
hunajaa (noin 1 rkl)
pieniä tomaatteja esim. kirsikka- tai miniluumutomaatteja (noin 10 kpl puolitettuina)
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen uuniin laittoa. Ruskista file kokonaisena isolla paistinpannulla hyvän ruskeaksi joka puolelta..Ripottele mausteet sisäfileen pintaan joka puolelle. Kypsennä lihaa 160-170 asteisessa uunissa kunnes se on halutun kypsää.... minä kypsennän possun fileen niin että sisälämpötila on 70 astetta....liha on kypsää, mutta vielä mehevää. Aikaa fileen kypsymiseen menee puolisen tuntia. Anna lihan tekeytyä peitettynä (kääräise esim folioon) ennen sen leikkaamista viipaleiksi.
Kesällä tätä nopeatekoista lämmintä kasvishöystöä tuli tehtyä aika usein, vaan näyttää tämä hyvin maistuvan näin kylmemmälläkin ilmalla.
Paprika-kesäkurpitsahöystö
2-3 rkl öljyä
1 iso punainen (suippo)paprika
1 pieni vihreä kesäkurpitsa
1 iso keltasipuli
2 pulleaa valkosipulin kynttä
suolaa
ripsaus sokeria
mustapippurirouhetta myllystä
ripsaus kuivattua timjamia
Paloittele (kuutiot tai suikaleet) puhdistettu paprika ja kesäkurpitsa ja hienonna sipuli. Laita öljy pannulle/kattilaan ja lisää ensin sipulit hetkiseksi kuullottumaan. Lisää sitten kaikki muut ainekset pannulle ja kypsennä välillä sekoitellen sen aikaa, että kasvikset ovat just ja just kypsiä.... aikaa menee siis ihan vaan muutama minuutti pienellä annoksella ja varsinkin jos teet tämän paistinpannulla. Tarkista maku ja nauti.
Minä maustoin paahdetut juurekset aika köykäisesti, koska lihassa ja kasvishöystössä oli makuja aika reilusti.
Uunissa paahdettua porkkanaa ja palsternakkaa
3 porkkanaa
1 iso palsternakka
½ dl öljyä
soijakastiketta
suolaa
hunajaa
(muita mausteita oman maun mukaan)
Kuori juurekset ja suikaloi isoiksi ranskanperunamaisiksi suikaleiksi. Sekoita niihin mausteet ja levitä ne uunivuokaan ja kypsennä 200 asteisessa uunissa kypsiksi.
Kommentit