CIMG4246.jpg

Tässäpä oiva lisä makeisiin piirakoihin. Eikä tähän tule mitään hedelmiä, eikä marjoja, joten jo senkin puolesta ohje kiinnosti heti. Juu, juu, on marja-aika ja kyllä niitä muuten syödään.Yhytin tämän piirakka-ohjeen eräästä facebookin ruokaryhmästä toissailtana ja jos ei kello olisi ollut jo lähellä puolta yötä, olisin ruvennut heti kokeilemaan piirakan. Maltoin siis eilen aamuun ja kahdeksalta oli piirakka jo uunissa. Siitäkin hyvä, ettei tähän tarvita mitään sen kummasempia aineksia, ihan perus leipomis värkkejä, mitkä useimmista keittiöistä löytyvät. Ja nopeakin tämä oli tehä. Tarvitseeko vielä jotenkin muuten tätä ohjetta kehua, vai joko lämpenit tälle?

Ohjeen jakanut (Virpi Haapasaari) kertoi tämän (alkujaan ruotsalaisen?) piirakan olevan parasta jääkaappikylmänä ja varsinkin jos piirakan pakastaisi ja sitten vasta sulatettuna söisi.Tällöin piirakka mehevöityy. En minä tätä pakastimeen malttanut laittaa, näin ekan kerran kun tein. Hetihän tätä maistelemaan piti päästä, vaikka ei niin siististi leikkautunutkaan.  "Ei huono,"  kuten eräs tanssii tähtien kanssa tuomari aina joskus sanoi.

CIMG4238.jpg

Yläkuvassa piirakka raakana. Alla siis ihan tavis aika jämäkkä piirakkapohjataikina. Päälle tulee ihanasti kanelille maistuva kaurainen kuorrutus. Varsinkin voihin tehtynä, oli maku oikein miun maun mukainen.

Kaurapiirakka valmistui tällaisella ohjeella.

Kaurapiirakka (vaalea pohja + kanelinen kaurakuorrutus)

(ohjeella tulee pellillinen piirakkaa. Minulla pellin koko on  34x37 cm)

Pohjataikina

8 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

4 tl vaniljasokeria

4 tl leivinjauhetta

ripsaus suolaa

3 dl kylmää maitoa

100 g sulatettua voita

1 kananmuna

Kanelinen kaurakuorrutus

150 - 200 g sulatettua voita (minä laitoin 175 g)

2 dl sokeria (Mimmin lisäys 1.8.20. Maisteltuani nyt kylmässä ollutta piirakkaa, minä vähennän pikkasen  kuorrutuksen sokerimäärää ensi kerralla)

4-6 tl kanelia (laitoin 5 tl ja kaneli maistui ihan reilusti)

3 dl kaurahiutaleita/kauraryynejä

Valmistaminen

Valmista ensin pohjataikina: Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään kulhossa. Sekoita kosteat ainekset keskenään eri kulhossa. Yhdistä kosteat ainekset kuiviin ja sekoita vaan sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina pellille leivinpapaerin päälle ja levitä ihan reunoille asti tasaiseksi levyksi.

Valmista kuorrutus: Sulata voi ja sekoita siihen kaikki muut ainekset.

Levitä kuorrutus tasaisesti pienissä erissä raakan pohjataikinalevyn päälle, ihan reunoille asti. Minusta kuorrutusta oli yllättävänkin reilusti pinnalle levitettäväksi.

Paista piirakka noin 200 asteisessa uunissa keskitasolla 20-25 minuuttia. (alkuperäisessä ohjeessa 15 minuuttia, mutta ohjeen jakanut kirjoitt myösi, ettei hänelläkään koskaan paistoaika ole riittänyt.) Piirakan kuorrutuksen tulisi saada hieman väriä. Tarkista kypsyys puutikulla keskeltä piirakkaa. Kuiva tikku = kypsä piirakka.

Malta jäähdyttää piirakka hyvin ennen sen leikkaamista paloiksi, muuten ei leikkauspinnoista saa kovin siistejä. Kts minun viimeinen kuva.

Piirakan kerrotaan olevan parhaimmillaan ihan jäähtyneenä, jääkaappikylmänä. Ohjeen alkuperäinen jakaja suosittelee myös piirakan pakastamista, jotta kuorrutuskin mehevöityy. Toisaalta minusta kyllä tuo kuorrutus oli rapeanakin aivan ihanan makuista.

CIMG4265.jpg

Tästä näätte valmiin piirakan paksuuden.

Jos uunisi on selkeästi isompi mitä mulla, kannattaa ohjetta suurentaa pikkasen (esim 1,2 -1,3 kertaiseksi) isommaksi tai jos tykkäät selkeästi paksummasta piirakasta.

CIMG4276.jpg

Malttakaa jäähyttää piirakka kunnolla, ennen leikkamista, niin saa siistejä palasia (toisin kuin minulla).

Ihan taatusti tehään meillä tätä piirakkaa uudemmankin kerran ja pian. Jää minulle ainaskin vakiohjeeksi. Kiitokset Virpille ohjeen jakamisesta.