CIMG6860.jpg

Allin omena-rahkapiirakka on odottanut pääsyä kokeiltavaksi vuodesta 2014 lähtien. Viime lauantaina se päivä viimein koitti. Ohjeella ei tule kovin makeaa piirakkaa, joten sokerimääriä EI kannata pienentää. Täytteen rahkaksi alkuperäisessä ohjeessa suositellaan vaniljarahkaa. Makeasta tykkäävät voisivat laittaa jopa lisääkin sokeria pohjaan/täytteeseen.

Ohje on Juhlattaren kakkublogista, tein pieniä muutoksin. Alla ohje, miten minä Allin omena-rahkapiirakan tein.

Allin omena-rahkapiirakka

(ohjeella tulee 34x37 cm pellillinen ihan hyvän paksua piirakkaa kts kuvat)

Pohja:
200 g voita (tai margariinia)
2 isoa munaa
2 dl maitoa
2 dl sokeria (oikein makeasta tykkäävät, laittakaa vähän enemmän)
1 rkl vaniljasokeria + ½ tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
6 dl vehnäjauhoja

Täyte: 

3-4 isoa omenaa kuorittuna ja lohkottuna/kuutioituna (minä käytin 8 kpl isoa kotimaista omenaa = kukkura litra kuutioita)

-----------------------------------------------------------------
2 prk (=500 g) rahkaa (laitoin 1 prk vaniljarahkaa ja toisen maustamatonta)
2 dl maitoa
4 isoa munaa
1 dl fariinisokeria (oikein makeasta tykkäävät, laittakaa vähän enemmän)
1 rkl vaniljasokeria


Pinnalle

kanelia ja sokeria

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Tee ensin pohjataikina: Sulata voi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuiviin aineisiin voi, maito ja kananmunat. Sekoita aineet nopeasti sekaisin ettei taikinaan synny sitkoa. Levitä taikina pellille tasaiseksi kerrokseksi, ihan reunoille ja kulmiin asti, ettei löysä täyte valu pohjan alle. 


Levitä omenakuutiot/-viipaleet pohjataikinan päälle, ihan reunoille asti. Minä vaan ripottelin omenapalat sikin sokin koko alalle.

Valmista rahkatäyte: Sekoita täytteen ainekset keskenään. Täyte on hyvin löysää. Kaada/levitä täyte omenalohkojen päälle. (minä kauhoin keittokauhalla löysän rahkaseoksen omppupalojen päälle)

Ripottele päällimmäiseksi kanelia ja sokeria haluamasi määrä. 

Paista piirakka tavallisen uunin alimmalla tasolla 40-50 minuuttia. Tarkkaile paistumista puolen tunnin jälkeen ja nosta tarvittaessa paistotasoa.

CIMG6761-001.jpg

Minulla on vielä paljon omppuja käytettävänä, siksi lahmasin tähän niitä paljon. Vähempikin piisaa, jos omput joutuu ostamaan. Kuvan piirakassa on kukkura litra omppupaloja.

CIMG6764.jpg

Rahkatäyte on kovin löysää. Minusta oli helpointa nostella täyte omppupalojen päälle keittokauhalla. Ohuena nauhana kaatamistakin voi kokeilla. Täytteen väri tulee fariinisokerista. Täyte ei ole kauhean makeaa, ei kannata vähentää sokeria.

CIMG6770-001.jpg

Oikein reilusti vielä kanelia (koska meillä tykätään kanelin mausta) ja vähän sokeria täytteen päälle ja piirakka paistumaan noin 50 min. 175 asteiseen uuniin. Jos teet isommalle pellille ja piirakasta tulee ohuempi, paistuu se tietenkin nopeammin.

CIMG6833-001.jpg

Paistettu piirakka kannattaa jäähdyttää ihan kunnolla ja leikata vasta sitten paloiksi. Minusta tämä piirakka on parasta ihan jääkaappikylmänä. Piirakka on säilytettävä kylmässä.

Tämän piirakan pohjataikina on ainesuhteiltaan näköjään lähes sama mitä tämän omppupiirakan. Rakenteeltaan ehken tykkään enemmän tuosta jälkimmäisestä, missä on enemmän leivinjauhetta. Minä kardemummafanina kaipasin tietenkin sen makua tähänkin piirakkkaan, vaan sitähän voi pohjataikinaan lisätä 1 tl, jos niin haluaa.

Allin omena-rahkapiirakkaa muistuttaa hyvin paljon meidän suvun kestosuosikkipiirakkaa eli tätä kermaviilipäällysteistä omenapiirakkaa, mitä olen monet kymmenet kerrat tehnyt siskoni porukoille + itelle.

Pitkään meni kunnes Allin piirakka pääsi meillä kokeiluun, vaan ei mene yhtä kauaa, kunnes toiste sitä teen.