Jokunen aika sitten tein 2 pellillistä kinkkupiirakkaa erilaisilla pohjilla. Tässä niistä eka.
Tämän piirakan pohja on yks oma tämän hetken lemppari helppotekoisuutensa, makunsa ja rakenteensa takia.
Ohjeella tulee runsaskinkkuista piirakkaa. Minä ostin palvikinkkua ja kuutioin sen itse. Kinkun ja paprikan lisäksi täyttteeseen sopisi oikein hyvin esim persikka, ananas, aurajuusto tai sienet, jolloin kinkun määrää voi vähentää. Lisäväriä täytteeseen saisi esim laittamalla persiljaa tai purjoa lisäksi.
Kinkku-paprika-juustopiirakka
(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
150 g voita sulattetuna
2 dl kylmää vettä
Täyte:
400-500 g savukinkkua hienonnettuna (minä laitan usein isomman määrän, jolloin tulee hyvin runsaskinkkuinen piirakka)
1 keskikokoinen punainen suippopaprika pieninä kuutioina
4 -5 dl juustoraastetta ( lisäys 21.11.22 nykyisin laitan vain 170 g pussillisen juustoa eli noin 3,5 dl)
"Munamaito"päälle:
2 dl kermaviiliä (tms, hätätingassa tämäkin voi olla vaikka maitoa, tuo munamäärä kyllä jaksaa hyydyttää)
2 dl (ruoka)kermaa
1 dl maitoa
5 isoa kananmunaa
suolaa (½ tl, kinkun suolaisuus?)
paprikajauhetta (noin ½ tl)
ripsaus jauhettua valkopippuria tai mustapippuria myllystä oman maun mukaan
Sekoita pohjan kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myö vähintään 2 cm taikinareunat.
Levitä hienonnettu kinkku, paprikakuutiot ja juustoraaste raakan pohjan päälle, ihan reunoille ja kulmiin asti kaikkia aineksia.
Yhdistä liemen kermaviili, kerma, maito, munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana.Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin)
Paista piirakkaa uunin keskiosassa lähes 200 asteisessa uunissa 30-35 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.
Anna piirakan jäähtyä täysin kylmäksi, niin saat leikattua siistejä palasia (sahateräisellä ) terävällä veitsellä.
Minulla piirakka meni tämän näköisenä uuniin. Tähän ei haluttu täytteeksi muuta kuin kinkkua, paprikaa ja juustoa.
Piirakka paistuneena lähes 200 asteisessa uunissa noin ½ tuntia.
Kommentit