IMG_20240510_112156_edit_259574333738686

Keittelin varhaiskaalista keittoa lounaalle. Tällä kertaa laitoin keittoon myös vähän perunaa, kuten aikoinaan lapsuudenkodissani laitettiin. Naudan 10 % jauhelihan ohella laitoin myös hieman pekonia keittoon, kun sitä oli jäänyt toisesta ruoasta aloitettu pakkaus.

Kuvassa oleva keitto valmistui alla olevalla ohjeella.

Jauheliha-kaalikeitto varhaiskaalista (seassa myös perunaa ja pekonia)

(valmista sakeaa keittoa noin 2,5 litraa)

vettä (laitoin aluksi 1,3 litraa ja lisäsin kypsymisen aikana)

1 oikein  iso keltasipuli -> kuori ja hienonna

2 oikein isoa porkkanaa -> kuori ja paloittele

1 lihaliemikuutio

suolaa, paprikajauhetta,  soijakastiketta, mustapippuria myllystä

kuivattua meiramia (aluksi 1½ tl)

400 g naudan jauhelihaa (oli 10%)

noin 100 g pekonia hienonnettuna

3 perunaa -> kuori ja kuutioi pieniksi

0,8 kg painoinen varhaiskaali (puhdistamattoman paino) -> ota huonot kohdat ja kova kanta pois ja hienonna kaali

(minä lisäsin lopussa vielä kukkaruukussa sisällä kasvattamiani sipulin vihreitä varsia henonnettuna)

Valmistaminen

Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää siihen kaikki mausteet, hienonnettu sipuli ja porkkanakuutiot. Anna kiehua 5 min. Ruskista jauheliha ja pekoni kuumalla pannulla oikein kunnolla ruskeaksi ja lisää kattilaan. Lisää hienonnettu kaali ja perunat (jos kaalia haluaa haudutella kauhean pitkään, kannattaa perunat lisätä vasta myöhemmin) keittoon ja jatka kypsentämistä. Lisää vettä tarpeen mukaan. Anna keiton hautua kypsäksi. Minä hauduttelin keittoa noin 40 minuuttia kaalin lisäämisen jälkeen. Varhaiskaali kypsyy niin nopsaan verrattuna talvikaaliin. Maistele keittoa ja lisää makuja tarpeen mukaan.

IMG_20240510_112619_edit_259475395953203

Valmista sakeaa keittoa tuli noin 2,5 litraa.