Tämä helppo kalaruoka on yksi kestosuosikkejamme kalaruokien saralla. Kalaksi käy lohen/kirjolohen lisäks esim. paakstepuna-ahven tai ihan kotoisasti vaikka pakastesei annospaloina tai kuutioina.

Jostain kumman syystä en vaan ole aikaisemmin saanut laitettua ohjetta jakoon...

 

Mantelikala

(neljälle -> jos yksi valmis annospala kalaa /ruokailija)

400 g pakasteseitä, kirjolohta tai muuta kalaa

sitruunamehua (1-2 tl)

sitruunapippuria ( n.2 maustemittaa)

suolaa ( n. 3/4 tl)

 

Kuorrutus:

2 rkl voita tai margariinia

3/4 rkl vehnäjauhoja

2 rkl korppujauhoja

1 dl maitoa

1 dl ruokakermaa ( tai tämäkin määrä maitoa)

sitruunamehua ( n.1 tl)

paprikajauhetta ( reilu ½ tl)

suolaa

1½ - 2 dl juustoraastetta

 

Pinnalle:

30 - 40 g mantelilastuja

 

Laita (paloitellut) kalat  uunivuokaan ja mausta ne.

Valmista kuorrutus: sulata rasva kattilassa, lisää korppujauho ja vehnäjauho ja sekoita sekaisin. Lisää maito, kerma ja mausteet. Kuumenna kuorrutus kiehuvaksi. Lisää juustoraaste sekaan, älä enää keitä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa makuja.

 Kaada kuorrutus kalan päälle uunivuokaan. (Kuorrutus piisaa vaikka kalaa olisi 500 g)

Ripottele mantelilastut kuorrutuksen päälle tasaisesti.

Kypsennä kala 175-200 asteisessa uunissa 30-40 min. Varo, ettet kypsennä ruokaa turhan kuivaksi.

 Uuniin ruoka meni tämän näköisenä...

Tämä kuva on otettu tammikuussa 2010... manteliseitä tässäkin.

 

... ja tämä  oikein mantelinen seiversio on  tehty elokuussa 2011 

Olen ihan varma, jotta kuvia piti vuosien varrelta olla myös lohiversiosta mantelikalaa, vaan lienee bittiavaruus syönyt ne