CIMG3592.jpg

Ja taas tulee yksi makea piirakka houkuttimeksi leipureille. Nektariineista (ja persikoistakin) tulee tehtyä muutaman kerran vuodessa jonkin sortin makea piirakka. Tämä piirakka on muunnos eniten käyttämästäni pohja-ohjeesta (yhden kulhon piirakka). Päällykseen halusin käyttää mantelijauhetta ja passasikin oikein hyvin miedon makuiseen piirakkaan. Tokihan tätä mantelimuruseosta voi laittaa vaikka minkä makean piirakan päälle. Pehmentäisi kummasti esim ihan punaherukoista tehtyä piirakkaa.

Nektariinipiirakka mantelimuruseoksella

(ohjeella tulee pellillinen, minulla pellin koko on 34 x 37 cm ja ohjeella tehden tulee ihan hyvän paksu piirakka, varsinkin kun piirakassa on mantelinen muruseos päällä)

Taikina

7 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

4½ dl sokeria (piirakasta ei tule ollenkaan äklömakea, vaikka sokeria on näinkin paljon)

1 - 2 tl jauhettua kardemummaa (laitoin isomman määrän)

2½ tl leivinjauhetta

(reilu ½ tl suolaa -> ei ole ihan välttämätön, mutta korostaa muita makuja. Minä saatan laittaa vähän enemmänkin, riippuen päällyksestä)

4½ dl maitoa (alkuperäisessä ohjeessa kerma-maitoa ja saatan näin laittaakkin, jos kermaa sattuu olemaan)

2 isoa kananmunaa

200 g voita (tai leivontamargariinia)

Raakan pohjan päälle

tuoreita nektariineja pieninä paloina vähintään 5-6 kpl, joskus olen laittanut jopa 8 kpl.

Muruseos päälle:

1 dl vehnäjauhoja

kukkura 1 dl mantelijauhetta

vähän vajaa 1 dl sokeria

75 g pehmeää/sulatettua/kovaa voita

Valmistaminen

Laita uuni kuumenemaan 175-200 asteeseen.

Vuoraa reunallinen pelti/uunipannu leivinpapaerilla. (jos uunis paistaa pohjasta paremmin, laita kaksi paperia päällekkäin)

Laita taikinan rasva sulamaan.

Mittaa kaikki taikinan kuivat ainekset kulhoon ja sekoita keskenaan. (Minä käytän pallovatkainta.)

Kaada kuivien aineiden päälle rasvasula, maito ja rikotut kananmunat ja sekoita taikina HETI tasaiseksi. Aluksi taikina voi näyttää aika järkyltä, mutta sekoitat vaan niin kauan, että se on tasaista.

Kaada taikina pellille ja levitä ihan nurkkiin asti. Katso ettei keskelle jää paksummalti taikinaa.

Pese nektariinit hyvin, kuivaa ne ja paloittele pieniksi kuutioiksi. Ripottele päällysainekset tasaisesti pohjan päälle. Minä aloitan aina laittamalla päällykset ihan reunoille ja vasta sitten keskustaan. (toki joidenkin mielestä parasta tällaisissa piirakoissa on ne ohuemmat kuivuneet ilman päällystä olevat reunat, mutta minun tavoite ei ole sellainen piirakka)

Valmista muruseos. Yhdistä kaikki ainekset kulhoon ja nypi murumaiseksi seokseksi. Minä sulatan rasvan nykyisin, niin nyppiminen ei ota niin sormiin. Ripottele muruseos tasaisesti piirakan pinnalle.

Paista piirakka tavallisen uunin keskitasossa lähemmäs 200 asteisessa uunissa kunnes kypsää ja kauniin väristä,  Aikaa kypsymiseen menee 30-40 min uunista riippuen. Jos haluat valrmistaa piirakan kypsyyden tikulla, kokeile piirakan keskiosasta. Kuiva tikku = kypsä piirakka. Minulla tämä piirakka kypsyi 30 minuuttia. Varo ettei muruseos saa liian tummaa väriä. Anna piirakan jäähtyä kunnolla ja leikkaase sitten halutun kokoisiksi annospalaoiksi.

CIMG3594.jpg

Tuolla muruseoksen alla on runsaasti nektariinipalasia. Ensi kerralla teen tällä ohjeella vadelma-persikka version ja laitan siihen mantelisen muruseoksen päälle.

CIMG3603.jpg

Pakastimeen laitoin 2 palaa tätä piirakkaa viemisiksi kyläreissua varten.