IMG_20211118_200012.jpg

Tämän kakun kokeilut saivat alkunsa eräästä facen leivontaryhmästä. Siellä eräs tekijä kertoi, ettei oikein saa onnistumaan tällä maultaan mieleisellä ohjeella tehtyä kakkua, vaan kakku jää aina vuokiin kiinni ja hajoaa.  Kommenteisa yhteisesti porukat pähkäilivät syytä moiseen. Ehdoteltiin nimenomaan tuota suklaata, liian isoa nestemäärää, jauhoja liian vähän, liian lyhyttä paistoaikaa....kaikkihan nämä  voivat vaikuttaa asiaan.

Kakun maun kerrottiin olevan herkullinen. Olen täysin samaa mieltä, nyt muutaman kerran kakkua maistelleena. Lupasin kokeilla ohjetta, kuis mulle käy sen kanssa. Ekat kuvat ovat ensimmäisestä kokeilusta. Koska ei ollut näppituntumaa taikinaan, laitoin ½ dl jauhoja enemmän, sillä taikina oli todella löysää. Sokerimäärää vähensin myös ½ dl ja meistä kakku on vieläkin ihan riittävän makeaa. Suolalisäyksen laitoin ilman muuta suklaiseen kakkuun.

Tokihan suklaaksi voi laittaa muutakin, vaan sitten kakku ei enää ookkaan minttukrokanttikakku.

Tälleen minä tämän nopeatekoisen ja hyvän makuisen kahvikakun tein ja jatkossakin teen. Ohjeella tulee siis 1 kpl kahvikkakuja.

Minttukrokanttisuklaa kahvikakku

(1,8 litran vuokaan sopiva taikina)

2½ - 3 dl sokeria (minä laitan pienemmän määrän ja kakku on siltikin aika makeaa)

2½ dl vehnäjauhoja (minä laitan jatkossa 1/4 -½ dl enemmän)

2 tl leivinjauhetta

(1 tl vanilliinisokeria -> en laita)

3 rkl tummaa kaakaojauhetta

ripsaus suolaa (kannattaa laittaa, terävöittää suklaan makua)

150 g sulatettua voita

2 isoa kanamunaa

1½ dl kiehuvaa vettä

100 g rouhittua minttukrokantti suklaata (minä rouhin ihan vaan veitsellä työlaudalla aika pieneksi)

Valmistaminen

Voitele ja jauhota 1,8 litran rengasvuoka. Laita uuni kuumenemaan 160 – 175 asteeseen (vuoan materiaali vaikuttaa ja uunisi tuntien)

Sekoita kulhossa esim pallovatkaimella sokeri, jauhot, leivinjauhe, suola, vanilliinisokeri ja siivilöity kaakaojauhe.

Lisää sulatettu margariini, munat, kuuma vesi ja sekoita taikina heti tasaiseksi esim. pallovatkaimella. Taikina on hyvin löysää. Älä lisää jauhoja summanmutikassa. Lopuksi lisää rouhittusuklaa hyvin sekoittaen. Jos/kun suklaa rupeaa sulamaan taikinassa, sekoita kunnes taikina on tasaista.

Kaada löysä taikina esikäsiteltyyn vuokaan.

Paista kakku  160 -175 asteessa uunin alaosassa 50 – 60 min uunin lämpötilasta, kakkuvuoan korkeudesta ja uunistasi r riippuen. Jos kakun paistaa isommassa vuoassa -> matalampi kakku -> paistuu nopeammin. Varmista kakun kypsyys puutikulla  kakkuosan keskeltä. Kun kakkuun ei tartu enää kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Liian kuivaksikaan ei suklaista kakkua kannata paistaa.

Anna kakun jäähtyä vuoassa vain pari minuuttia ja kumoa se sitten varovaisesti. Lautanen/rilitä kakkuvuoan päälle ja siitä kääntäen ne yhtäaikaa ylösalaisin. Nosta kakkuvuoka kakun päältä pois ja jätä kakku jäähtymään.

Kokemusta ei vielä ole, vaan kuvittelisin tämänkin kakun makujen tasaantuvan, jos malttaa antaa kakun tekeentyä?

IMG_20211118_193506.jpg

Jos haluaa käyttää kakkuun alkuperäisen mukaista suklaata, kannattaa etsiä esim. tämän näköistä levyä. Minä mitoitin suklaamäärän/kakku niin, että levystä piisaa 2 kakkuun, kun ei tekijä syö yhtään palaa.

IMG_20211118_163851.jpg

Kakkuvuoaksi otin tämän mallisen  vuoan, koska kerrottiin, että tällaiseen vuokaan kakku jää aina kiiinni, vaikka on voideltu ja jauhotettu korppujauholla ja muut kakut lähtevät tekijällä samasta vuoasta irti. Syy ei siis voi olla vuoassa. Tekijä on kokeillut paistaa kakkua muunkin materiaalisissa vuoissa ja aina käy samoin, ei lähde irti ehyenä vuoasta.

Mulla ei ollut kummankaan kakun kohdalla vaikeuksia kumoamisessa/kakun vuoasta irtoamisessa/kakun koossa pysymisessä. Jatkossa jauhotan vuoan kevyemmin.

IMG_20211118_173835.jpg

Tässä kakku 170 asteisessa minun uunissa tunnin paistuneena. Alkuperäisessä ohjeessa oli kypsymisaika 40 min, vaan mulla olisivat kummatkin kakut olleet ihan raakoja vielä sillon. Tämä kakku on revennyt, koska tässä on ½ dl enemmän jauhoa ja paistolämpötila näille tehfonvuoille liian korkea. Minä laitan uunin lämmöksi vain 150-max 160 astetta ja olen ihan erillisellä lämpömittarilla varmistanut uunin lämpötilan. Jokaisella pitäs olla näppituntuma omaan uuniinsa.

Jos olis ollu enemmän tuota suklaata, olisin tehnyt vielä kolmannen kakun tällä jauhomäärällä ja paistaen miedommassa uunissa. Oliskohan revennyt ollenkaan?

IMG_20211118_190117.jpg

Ei tämäkään kakku missään nimessä ollut kuivaa ja kun kakku on kumottu, niin pinnan repeämiseen ei niin enää kiinnitä huomiota. Jos ei malta antaa kakun tekeentyä, kannattaa leikata sahateräisellä veitsellä oikein sahaten, niin leikkauspinnasta tulee ok.

IMG_20211118_191725.jpg

Etualalla ohjeella tuleva kakku. Jatkossa laitan ripsauksen jauhoja enemmän. Tästä näkyy hyvin, miten paljon paremmin kakku kohoaa miedommassa lämmössä (kahvikkaku kohoaa uunissa niin kauan aikaa, kun sen sisälämpötila on 75 astetta), eikä repeile pinnalta. Toki tässä on ihan vähän vähemmän jauhoja mitä tuossa ekassa kakussa, vaan kyllä uunin lämpötila/kakkuvuoan materiaali vaikuttaa kakun kypsymiseen. Ja tietysti se, miten hyvin uunin termoistaattiin/todelliseen lämpötilaan on uskominen.

IMG_20211118_192039.jpg

Tässä ohjeella tehty kakku kumottuna. Alareunan korppujauhot vielä sipaisin pois pullasutilla kuvan oton jälkeen. Postauksen ekassa kuvassa näkyy tämän kakun kuva sisältä.

Nyt kun ohje on testattu, teenkin ens kerralla 2 kakkua yhdellä kertaa.

Ehdottomasti tämä kakkuohje jää itelläni vakikäyttöön ja varmasti tällä ohjeella tulee tehtyä kahvikakkua monella muullakin suklaalla.

Kaunistautumaan kakun saa siivilöimällä tomusokeria tai oikein suklaasta tykkäävät voivat laittaa vielä kakun päällekkin sulatettua suklaata. Myö syyvvään kakut tällaisinää ystäväperheiden kanssa.

Lisäys 24.11.21. Tänään tein tällä ohjeella kahvikakun, mihin keräilin monenmoisia suklaajämiä kaapeista ja hyvää kakkua tuli.