Perinteista, ihan tavallista jauheliha-makaronilaatikkoa tehdään meillä ihan säännöllisesti. Se maistuu aina ja melkeinpä paremmin kanssasyöjälle mitä kaiken sortin pastapadat. Meillä laatikkoon pitää tulla kunnon paistopinta, eikä sitä sekoitella kypsymisen aikana. Ja joo, munamaidolla aina. Olen kyllä kokeillut lihaliemipohjaistakin, vaan meille se ei kolahda. Paitsi koskenlaskijaversio menettelee, mutta siinähän maistuukin pääasiassa juusto.
Nykyisin teen laatikon hieman lihaisampana. Perinteisestihän laitetaan 400 g jauhelihaa ja 400 g pussillinen makaronia.
Jauheliha-makaronilaatikko
350 g (-400 g) tummaa sarvimakaronia + vettä makaronien keittämiseen + suolaa tai lihaliemikuutio
400 g naudan jauhelihaa (käytän 10%)
1 oikein iso keltasipuli
n. 2 tl suolaa (minä lisäsin maisteluvaiheessa vielä ripsauksen)
n. 1½ tl paprikajauhetta
ripsaus jauhettua valkopippuria
(1½ tl sipulijauhetta)
3 isoa munaa
7 dl maitoa
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää suola tai lihaliemikuutio, lisää makaronit ja keitä ne napakan kypsiksi.... eli n. 10 min. Valuta keitinvesi pois.
Ruskista jauheliha + hienonnettu sipuli paistinpannulla ja lisää kaikki mausteet sen sekaan.
Yhdistä jauhelihaseos heti keitettyjen valutettujen makaronien sekaa ja sekoita seos tasaiseksi.
Vatkaa maito ja munat sekaisin ja kaada muiden uunivuoassa olevien aineiden sekaan. Jos haluat tarkistaa maun, kuumenna seosta esim kahvikupissa mikroaaltouunissa ja maistele.... lisää tarvittaessa makuja.
Noilla maustemäärillä tulee ihan perussettiä....mausteisesta ruoasta tykkäävät, lisätkää mausteita.
Kypsennä laatikko n. 200 asteisessa uunissa 40-50 min ( riippuen mm. miten korkeaan vuokaan laitat laatikon paistumaan).... on kypsää kun munamaito on hyytynyt keskeltäkin ja pinta on kunnolla ruskistunut.
Jotkuthan sekottelevat laatikkoa paistumisen aikana, eikä siihen saa missään nimessä tulla yhtään paistopintaa.... mää en ymmärrä olleskaan tuota tapaa.
Jauheliha-makaronilaatikkoahan ei voi syödä ilman ketsuppia, vai voiko?
Kommentit