Jääkaapissa oli 200 g rasia kotimaisia valkoisia herkkusienia, mitkä piti käyttää. Olin ostanut ne yhteen ruokaan, minkä teko siirtyikin sattumien takia myöhäisemmäksi. Päätin tehdä herkkusienistä suolaista piirakkaa, koska sellaiset meillä tekevät aina kauppansa. Minä tein täytteen jo edellsenä iltana muiden keittiöhommien lomassa, niin sain sutjakkaasti piirakan tekopäivänä uuniin. Tekovaiheessa oli ajatus laittaa täytteeseen ruusukaalia herkkusienien, pekonin ja juuston lisäksi, vaan hylkäsin sitten ajatuksen ja syödään ruusukaalit huomenna kasvislisäkkeenä.
Tämä piirakka ei ole kauhean paksua valmiina, jos sen tekee ohjeessa ilmoitettuun peltikokoon. Tekovaiheessa mietin, että laitanko pippurikinkkua tms lisäksi täytteeseen, vaan jätin laittamatta. Myös valkoista seosta on tässä vähemmän mitä usein laitan.
Pohjaksi valitsin tutun piirakkapohjan, mihin laitetaan perunamuusijauhetta. Nopea tehdä, on maukas ja helppo taputtelemalla (ihan ilman jauhoja) levittää pellille. Ja paistuu helposti.
Puolittamalla määrät, saa tehtyä piirakkavuoallisen suolaista piirakkaa.
Kuvissa oleva suolainen piirakkapellillinen valmistui alla olevalla ohjeella.
Juustoinen pekoni-herkkusieni-sipulipiirakka
(pellillinen, pellin koko 34 x 37 cm)
Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
2 dl perunamuusijauhetta (mulla oli Lidlin)
1 tl suolaa
2 tl leivinjauhetta
150 g voita sulatettuna
2 dl kylmää vettä
Täyte:
170 g pekonia suikaleina
1 oikein iso keltasipuli hienonnettuna
200 g tuoreita herkkusieniä paloiteltuna
1 iso suippopaprika pieninä kuutioina
mustapippuria myllystä muutama rouhaisu
ripsaus suolaa?
______________________
noin 10 cm pätkä purjoa hienonnettuna
3-4 dl juustoraastetta (laitoin 170 g pss arkijuustoraastetta)
Valkoinen seos päälle:
4 dl (eli 2 prk) kermaviiliä
4 kananmunaa
paprikajauhetta (noin ½ tl)
muutama rouhaisu mustapippuria myllystä
Ihan pieni ripsaus suolaa?
hienonnettua persiljaa
Valmistaminen
Tee ensin pohja: Sekoita kuivat ainekset sekaisin, lisää rasvasula ja vesi ja pursele taikinaksi. Jaa taikina leivinpaperoidun uunipellin päälle nokareina ja taputtele/painele käsin tasaiseksi pohjaksi. Nosta myö 1½ - 2 cm taikinareunat.
Valmista täyte: (Tämän voisi tehdä vaikka jo edellisenä päivänä valmiiksi) Paista hienonnettu pekoni ja sipulit paistinpannulla reilu 5 min, lisää paloitelut herkkusienet ja parikasuikaleet ja jatka kuumentamista noin 5 min. Mausta seos. Tarkista maku maistelemalla. Levitä täyte raakan pohjan päälle. Ripottele hienonnettu purjo ja juustoraaste pellille. Täytteet ihan reunoille asti.
Yhdistä liemen kermaviili munat ja mausteet tasaiseksi seokseksi ja kaada se täytteiden päälle ohuena nauhana.Tasoita piirakan pinta paistinlastalla, niin että juustoraaste kostuu joka kohdasta (paistuu tasaisemmin)
Paista piirakkaa uunin keskiosassa lähes 200 asteisessa uunissa 25-30 min. Kurkkaa myös pohjalle, että sielläkin on kunnon paistopinta. Tämä pohja paistuu/kypsyy helposti. Älä ylipaista piirakkaa kuivaksi.
Tässä vaiheessa vielä mietin, että laitanko lisäksi kinkkua, vaan päätin sitten että pekoni saa yksistään piisata.
Hetkeksi kun silmä vältti, oli piirakasta hävinnyt jo tuollainen pala. Ja minä en ollut tällä kertaa se joka söi. Hyvä vaan että maistui kanssasyöjällekkin.
Saan kuulemma tehä toistekkin tätä piirakkaa. Rucolaa olisin laittanut piirakan päälle, vaan se jäi kauppaan.
Kommentit