IMG_20210215_163343.jpg

Birrenpullan kohdalla tais tulla oma ennätysohjeen laittamisessa. Vasta tunti sitten bongasin ohjeen eräästä facen ryhmästä (tavallista kotiruokaa ja leivonnaisia / Kirsi Lehtonen, nimen julkaisulupa saatu) ja nyt pullapiirakka on valmiina ja maisteltu ja todettu menevät seulonnasta läpi, että pääsee esittelyyn blogissa, facessa ja instassa.

Kirsi kertoo saaneensa ohjeen sedältään ruotsista vuosikymmeniä sitten ja itse tehneensä tällä ohjeella jo 30 vuoden ajan pullapiirakkaa.

Ikinä ennen en ollut tällaisestä kuullutkaan. Pikkasen erilainen taikina kiinnosti heti ja nopeatekoisuus ja tietenkin että aineksia oli valmiina kotosalla.

Alkuperäiseen ohjeeseen lisäsin ripsauksen suolaa ja pohjaan kardemummaa. Minusta aiheelliset lisäykset, vaan harkitkoon jokainen laittaako. Taikinaan ei siis tule yhtään kanamunaa ja rasva lisätään pullapiirakan päälle ja kenties vuoanvoiteluun.

Tässäpä teille Birrenpulla, jos vaikka innostutte kokeilemaan.

Birrenpulla

(käyttämäni vuoka on 23x30 cm)

Taikina

6 dl vehnäjauhoja

2½ dl sokeria (ei kannata vähentää, ei ole valmiina kauhean makeaa)

5 tl leivinjauhetta (määrä on huiman iso, mutta ohjeen jakaja vakuutti ettei määrä ole liian iso, joten tottelin ja leivonnainen onnistui hyvin)

(ripsaus suolaa, oma lisäys, minusta kannattaisi laittaa, laitoin vajaan ½ tl)

(1 kukkura tl kardemummaa, oma lisäys, minusta kannattaisi laittaa)

3 dl maitoa                                                 

(vuoan voiteluun voita)

Pullan pinnalle muutama voinokare

Pinnalle 2 isoa omenaa + 2-3 tl kanelia ja 2-3 rkl sokeria

Valmistaminen:

Voitele uunivuoka (tai laita siihen leivinpaperi.)

Sekoita kuivat ainekset yhteen ja lisää maito ja sekoita taikinaksi.

Levitä taikina vuokaan, ihan reunoille asti.

Kuori omenat ja lohko/paloittele ne. Sekoita omenakuutioiden sekaan kaneli ja sokeri. Minä laitoin kanelia 1 rkl ohjeen mukaisesti, vaan jos tykkää vähemmästä, niin 2 tl piisaa hyvin.

Levitä omenaseos vuokaan, ihan reunoille asti

Levitä omenakerroksen pinnalle muutamia pieniä voinokareita (minä leikkasin voipaketista 3 ohutta isoa siivua ja ne pienemmiksi kts. kuva)

Paista 200 asteisessa tavallisessa uunissa tasalämmöllä 30-40 minuuttia uunin keskiosassa (kypsyminen riippuu pullan paksuudesta ja uunin lämpötilasta). Minulla pulla oli uunissa 40 minuuttia. (Alkuperäinen ohje käskee paistamaan 225 asteessa ½ tuntia)

IMG_20210215_153620.jpg

Minulla pulla mnei tämän näköisenä uuniin. En voidellut vuokaa, vaan laitoin totuttuun tapaan paperin, joten laitoin pinnalle rasvaa hieman enmmän.

IMG_20210215_161234.jpg

Birrenpulla valmiina.

Me syömme tätä ihan tällaisenaan, vaan kyllä tähän lisäksi passaisi vaniljakastike tai jäätelökin. On minusta rakenteeltaan piirakan ja pullan välimuoto. tehään ehottomasti meillä uudemmankin kerran ja kokeilaan eri päällyksiä esim raparperia, eri marjoja ja kenties jotain marmeladisilmiäkin.