IMG_20230321_124215~3.jpg

Jo pidemmän aikaa on tehnyt mieli mantelikalaa/manteliseitä. Blogistani löytyy ainakin alla olevista linkeistä aikaisempia postauksia hieman erilaisista mantelikalaohjeista. Minä käytin kalaksi pakasteseitä jäisenä/kohmeisena, mutta ihan yhtä hyvin mantelikalan kuorrutus käy muunkin (tuoreen) kalan päälle.

Helppo mantelikala seitistä, ei korppujauhoja

Mantelikala, sisältää vehnäjauhoja

Mantelikala, sisältää juustoakin

Tällä kertaa tein alla olevalla ohjeella hieman erilaisen version.

Mantelikala (mantelisei)

400 g pakasteseitiä annospaloina/kuutioina (minä käytän sein suoraan pakastimesta, mutta jotkut tykkäävät sulattaa kalan ennen käyttöä)

1 tl suolaa (vähän vajaa, jos tykkää kovin vähäsuolaisesta ruoasta)

sitruunapippuria  (tai mustapippuria noin ½ tl)

2 dl ruokakermaa

¾ dl mantelilastuja (minä lahmasin ja käytin reilummin -> kukkuran dl)

2 rkl korppujauhoja

1½ rkl sitruunamehua

2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna (laitoin kuivattua vajaan 1 tl)

ripsaus paprikajauhetta

Pinnalle

½  dl mantelilastuja (laitoin enemmän)

Valmistaminen

Levitä kala uunivuokaan (pakastesein voi käyttää ihan jäisenä)

Ripottele kalojen pinnalle suola ja sitruunapippuri (tai mustapippuri)

Sekoita ruokakerma, mantelilastut, korppujauhoja, sitruunamehu, paprikajauhe ja tilli sekaisin. Anna seoksen turvota 5 minuuttia ja sekoita se sitten uudemman kerran. 

Levitä kermaseos kalojen päälle. Ripottele vielä pinnalle mantelilastuja. Kypsennä ruoka (ihan vähän alle) 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia -> kunnes kala on kypsää (kypsymisaikaan vaikuttaa onko kala tekovaiheessa sulatettu) ja pintamantelilastut ovat paahtuneet hyvän ruskeiksi.

IMG_20230321_105227~2.jpg

IMG_20230321_114045~2.jpg

IMG_20230321_124225~3.jpg

Me söimme kalan kevätsipulilla maustetun perunamuusin ja vihersalaatin kanssa.