Eräs ystäväni vinkkasi tämän omenaraastekakun olevan hyvää, joten olihan sitä vihdoinkin kokeiltava. Varsinkin kun sain häneltä kirjankin lainaan, missä ohje on ( sain kyllä muitakin keittokirjoja katseltaviksi) Tämän kostean omenaraastekakun ohje on kirjasta Parhaat kotileivonnaiset ( Kaarina Roininen 1977) 

Tunnustettava on, että tein kakun kahteen kertaan. En millään uskonut kakun olevan sellaista mitä siitä ekalla kertaa minulla tuli. Päältäpäin kakku oli ihan onnistuneen näköistä, mutta sisältä ei.... Mielestäni kyllä mittasin aineet ok, mutta laitoin omenaraastetta liikaa "täyteentungettuja desilitroja" ja vielä kun jäi raastetta vähän tunkemisesta yli, niin hujautin nekin kakkuun...  ekallakin kertaa kakusta tuli kyllä ihan syötävää, mutta se jäi mielestäni liian kosteaksi ( ja vähän tinttanaksikin...olen oikein kranttu kahvikakun rakenteesta, jotta sen voi sanoa olevan onnistunut) ja ajattelin jo etten ainakaan tällaista ohjetta blogiini laita ..... yön nukuttuani, päätin kokeilla kakkua toistamiseen ja SIITÄ TULI AIVAN IHANAA. Joten omenoista tykkäävät, tätä kakkua kyllä kannattaa kokeilla. Mittaatte vaan ainekset tarkkaan, niin hyvää tulee.....

2044141.jpg

Kostea omenaraastekakku

taikina:

150 g margariinia tai voita

2 dl sokeria

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1-2 tl kardemummaa tai kanelia (minä laitoin 1tl kumpaakin)

3 dl karkeaa omanaraastetta ( määrä tuli vajaasta kahdesta vihreästä isosta kaupan omenasta)

1 dl maitoa

kuorrutus:

50 g voita tai margariinia

4 dl tomusokeria

2 rkl maitoa

koristeeksi:

mantelirouhetta ( minä laitoin wienernougat crushia)

valmistaminen:

1. Vatkaa taikinan rasva ja sokeri hyväksi kuohkeaksi vaahdoksi

2 Lisää vaahtoon munat yksitellen vatkaten

3. Sekoita kuivat ainekset keskenään ja lisää ne rasva-sokerivaahtoon yhdessä omenaraasteen ja maidon kanssa. Sekoita taikinaa sen verran, että ainekset tasoittuvat.

4. Kaada taikina voideltuun korppujauhotettuun rengasvuokaan. (kirjan kuvassa kakku näyttäisi olevan 1½ liran vuoassa, minä paistoin kakun 1.8 litran vuoassa ja kakkuviipaleisiin tulee mielestäni kuorrutettuna ihan riittävästi kokoa)

5. Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla 55-60 min. ( minä paistoin n. 160 asteessa ...) Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna sen jäähtyä ennen kuorruttamista.

6. Valmista kuorrutus. Sulata rasva ja sekoita joukkoon siivilöity tomusokeri ja maito. Levitä kuorrutus jäähtyneen kakun pinnalle. Ripottele pinnalle koristeita.

2044140.jpg

Tällaista kakku on sisältä.....

Ensi kerralla teen kuorrutuksen  vähemmällä sokerilla ->löysempää, jolloin sitä tulee ohuempi kerros kakun pinnalle. Kakku itsessään ei ole makeaa, mutta kuorrutus on oikeinkin makeaa.....

Lisäys 12.11.2008. Mikäli käytät wienernougat crushia koristeeksi ja säilytät kakkua jääkaapissa muovipussissa muutamia päiviä, värjää koriste hieman kuorrutusta...ei pahasti, mutta kuitenkin. Pelkkä mantelirouhe ei värjää.