Tässäpä viikonlopun muutaman tunnin hommeli...

CIMG9095-normal.jpg

Sisareni tytär menee naimisiin ja kun nätisti kysytään tekisinkö pikkuleipiä, niin eihän sitä voi, eikä haluakkaan kieltäytyä. Onnenkenkiä ja lusikkaleipiä oli morsmaikun toiveena. Onnenkengät tehty ja lusikkaleivät ensi viikonloppuna.... ei taida viikolla jaksaa muiden töiden ohella.

CIMG9086-normal.jpg

Lauantaina paistelin pohjat ja meinasin kyllä huudella A-P-U-V-A sunnuntaille koristeluihin, vaan muutaman tunnin näpräämisen jälkeen kaikki sain valmiiksi ja ihan ite ja yksin...

Minä tein onnenkenkiä noin 200 kpl.....vaan laitanpa kuiteskin pienemmän ohjeen, ettei kukaan vaan epähuomiossa tekase semmosta taikinaa kotioloihin....

Pähkäilin myös mantelisen taikinan ja perusmurotaikinan välillä, vaan päädyin tekemään onnenkengät kuiteskin ihan tavallisella murotaikinaohjeella. Rasvana laktoositon voi, koska näihin halusin ihan oikeaa voin makua.

Onnenkengät (hevosen kengät)

(ohjeella tulee n. 50 kpl pikkuleipiä)

200 g voita (tai margariinia)

1 dl sokeria

1 iso muna

n. 4 dl vehnäjauhoja (käytän puolikarkeita)

1 tl leivinjauhetta

2 tl vanilja/vanilliinisokeria

Koristeluun sulatettua tummaa suklaata (menee vajaa levy) ja halutun värisiä nomparelleja/strösseleitä

Vaahdota rasva ja sokeri kuohkeaksi, pehmeäksi, vaaleaksi vaahdoksi. Lisää seokseen muna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita taikina tasaiseksi. Tee koepikkuleipä varmistaaksesi jauhojen sopiva määrä..... ja tietenkin koepikkuleivän on oltava sen mallinen m itä aikookin tehdä. Muotoile pikkuleivät halutun mallisiksi ja paista ne n. 180 asteisessa uunissa keskitasossa kypsiksi. Minun pitää omissa uuneissani laittaa 2 leivinpaperi, ettei pohjat tummu liikaa. Ole varovainen paistossa, tummuvat helposti liikaa. Nosta pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle. Koristele hevosenkenkien päät sulatetulla suklaalla ja ripottele halutun värisiä nomparelleja tai stösseleitä tai kookoshiutaleita sulan suklaan päälle koristeeksi. Anna pikkuleipien jähmettyä rauhassa huoneenlämmössä.

Minä teen onnenkengät niin että pursotan taikinan massapussilla tähtitylla suorina pötköinä pellille leivinpaperin päälle. Leikkaan pötköt leivinpaperimitalla halutun pituisksi. Annan tämän jälkeen pellillisen hieman kuivahtaa huoneen lämmössä/jääkaapissa ja vasta sen jälkeen kiepautan pötköt hevosenkengiksi ruokailuveistä apuna käyttäen....kuvia yritin ottaa tekovaiheessa, vaan kaikki ovat niin epäselviä, ettei niistä mitään selvää saa.... kyllä pitäs olla toinen  kuvaaja kuvaamassa tekemisiä. Jotkut pursottaavat hevosenkengän suoraan tuohon muotoon...minun pitää mitata, jotta tulis ees jonkunmoisia... mittaamisista huolimatta osa on klinkkaavia hevosia -> toinen sakara pidempi, osa ei ole hevosenkenkiä vaan poninkenkiä yms.... vaan päätin jo urakan alussa, etten ole näiden kanssa turhan kranttu.... uusia en tee, vaikka kuka pyytäs.

CIMG9094-normal.jpg

Minulla meni kaikkien koristeluun 3 suklaalevyä (käytin Brunbergin tummaa) ja löysin häiden väriteemaan passeleita  nomparelleja. Nomparellit ovat uutuusnomparelleja (Meira) nimeltä purpura. Niitä meni 1 koko prk (127 g) ihan kokonaan.... tein siis ohjeen nelin kertaisena ja pikkuleipiä tuli vähän yli 200 kpl.

Minä en tykkää kastaa noita päitä suklaassa vaan laitan sitä vaan päällyspuolelle pientä veistä apuna käyttäen...pikkasen hitaampaa, vaan ei niin sotkevaa hommelia. Nomparellejakaan ei menis yhtään hukkaan kun jokaisen pikkuleivän ottas käteen ja lautasen yläpuolella laittas nomparellit....joskus olen kastanu pikkuleivän päät nomparelleihin, vaan siitäkään en tykkää loppupeleissä....näissä oikasin hieman ja ripottelin kuivin sormin nomparellit. Pikkasen siinä menee hukkaan, kun ei aina ihan sihti pelaa...

CIMG9091-normal.jpg

Kahteen isoon leivoslaatikkoon nämä pakkasin laittaen aina jokaisen kerroksen väliin leivinpaperin. Pikkuleivät menivät sitten pakastimeen ja otan ne jäisinä mukaan....sulavat sitten pitkän ajomatkan aikana sopivasti.... pitää tilata vaan oikein pehmoinen ajomatka, että pääsevät ehjinä perille.

 

Samaisesta murotaikinasta voisi tehdä muitakin pikkuleipiä esim...

- kaneliässiä (taikinaan kanelia 1½ tl ja koristellaan kaneli-sokeriseoksella)

- vannikkeita

- kookostankoja (1½ dl vehnäjauhoja korvataan 3 dl:llä kookoshiutaleita, voidellaan munalla ja koristellaan kookoshiutaleilla)

- pursotettuja ruusukkeita ( keskelle koristelu esim punaisella marmeladilla tai kirsikan palanen)

- kaaviloidut vinoneliöt (voidellaan munalla ja pintaan sokeria + mantelirouhetta) ja muun mallisetkin pikkuleivät

- Suomalaiset tangot ( 3 tippaa karvasmanteliöljyä, voidellaan munalla ja koristellaan sokerilla ja mantelirouheella)

.... ja monia, monia muun mallisia pikkuleipiä.