Ystävä toi sylillisen raparpereja, tosin omatkin jo alkavat olla sen verran isoja, että niitä raaskisi ottaa. Tuorejuustoja jäi viime viikonlopun projektista, joten päätin hyödyntää ne rahkan tilalle piirakkatäytteeseen. Tämän piirakan tein jo viime lauantaina ja on jo kokonaan syötykkin. Pariakin eri versiota tämän tyyppista piirakkaa on nyt lähiaikoina kiertänyt somessa. Minä otin pohjaksi tutun ohjeen blogiarkistostani. Sen verran muruseosta muutin, että käytin nyt kohotusaineena pelkästään leivinjauhetta, kun ei edelleenkään soodan mausta ja sen tuomasta ruskeudesta leivonnaisiin perusteta.
Alla olevalla ohjeella valmistui tämän postauksen piirakka.
Raparperipiirakka tuorejuustopäälyksellä
(käyttämäni pellin koko on 34x37 cm)
Muruseos ( josta tulee 4 dl piirakan pinnalle ja loput pohjataikinaan)
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
5 tl leivinjauhetta (tai 3 tl leivinjauhetta + 1 tl soodaa)
2 tl vaniljasokeria
250 g voita sulatettuna
½ tl suolaa
Piirakan pohja
2/3 muruseoksesta
2 dl kermaviiliä
1 iso kananmuna
Piirakan täyte
noin 1 litra raparperia paloina (enemmänkin voi laittaa isolle pellille)
________________
400 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Violaa)
1½ - 2 dl sokeria (minä laitan meille pienemmän määrän, mutta jos tykkäät makeasta, niin laita isompi määrä tai vaikka vähän enemmänkin)
2 isoa kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
Piirakan pinnalle
1/3 muruseoksesta (eli 4 dl)
Valmistusohje
1. Valmista ensin muruseos. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää lopuksi voisula. Sekoita murumaiseksi seokseksi (minä sekoitan ihan vaan kädellä). Ota muruseoksesta sivuun 1/3 (= 4 dl). Se säästetään piirakan pintaa varten.
2. Lisää jäljelle jääneeseen (2/3) muruseokseen kermaviili ja kananmuna (nämä voi halutessaan sekoittaa ensin eri kulhossa sekaisin). Sekoita taikina tasaiseksi (minä sekoitan/purselen käsin), mutta älä vaivaa sitä liikaa, ettei tule sitkoinen pohja. Levitä taikina kaksinkertaisella leivinpaperilla peitetylle korkeareunaiselle uunipannulle. Helpointa taikina on levittää, kun sen jakaa osina tasaisesti pellille ja sitten joko käsin tai lastalla levittää ihan pellin kokoiseksi.
3. Laita tuorejuusto kulhoon ja vatkaa se tasaiseksi esim. sähkövatkaimella. Lisää munat ja makeudet ja sekoita tasaiseksi. Kaada tuorejuustoseos raakan pohjan päälle ja levitä se ihan reunoille asti
4. Pese ja halutessasi kuori raparperit. Pilko pieniksi paloiksi ja ripottele pohjataikinan päälle ihan reunoille asti.
5. Viimeistele piirakka ripottelemalla päälle muruseos, myöskin tämä ihan reunoille asti. Jos muruseos on ”kovettunut” voi sen hieroa sormin pienemmäksi murumaiseksi seokseksi ennen piirakan pinnalle ripottelemista.
5. Paista raparperipiirakkaa noin 175-asteisessa (tai uunisi tuntien ihan vähän kuumemmassa) uunissa keskitasolla noin 40 – 45 min uunista/lämmöstä/piirakan paksuudesta riippuen. Tarvittaessa kokeile piirakan kypsyys piirakan keskiosasta puisella tikulla. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, on piirakka kypsää. Älä kuitenkaan paista piirakkaa liian kuivaksikaan.
6. Jäähdytä piirakka ja leikkaa se halutun kokoisiksi annospaloiksi. Säilytä piirakka kylmässä. Sopii myös pakastettavaksi. Säilytyksen aikana piirakka kostuu, mutta meistä ainakin se on silloin vaan mehevämpää.
Tällä kertaa laitoin raakan pohjan päälle ensi tuorejuusto-munaseoksen ja sen päälle raparperit. Nämä kerrokset voi laittaa myös toisinpäin.
Pellille kannattaa ehdottomasti laittaa 2 leivinpaperia, koska tämän tyyppiset piirakat paistuvat helpolla pohjasta liikaa.
Vähän eri makuista piirakkaa tulee, kun valkoisen seoksen tekee tuorejuustosta, eikä rahkasta, kermaviilistä tai jogurtista. Ehken omaan makuuni tähän olis voinut laittaa vaikka vähän kardemummaa mausteeksi raparperikeroksen pinnalle. Hyvää tämä oli meistä ja ystäväperheistä tällaisenaankin.
Kommentit