Alkuviikosta kutsuin ystävän päiväkahveille ja pähkäilin mitä nopeaa ja helppoa gluteenitonta tekisin kahvin kanssa tarjottavaksi. Koska mantelijauhetta - ja rouhetta oli leivontakaapissa runsaasti, päädyin tällaisiin oikein mantelisiin vohveleihin. Hinnaltaan nämä eivät edullisimpia ole, mutta kyllähän manteli antaa moneenkin (ei välttämättä gluteenittomaankaan) leivonnaiseen hyvän säväyksen.
Näiden vohveleiden alkuperäinen ohje löytyy täältä.
Minä tein ohjeeseen omat muutokseni ja tässä ohje kuten minä vohvelit toteutin.
Gluteenittomat manteliset vohvelit
(minulla tästä taikinasta tuli 8 kpl vohveleita)
2 kananmunaa
½ dl sokeria
4 dl maitoa
50 g voita
2½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta (minä laitoin semperin gl-jauhoa 2 dl ja perunajauhoja ½ dl)
1½ dl mantelijauhetta
1 dl mantelirouhetta (ensi kerralla laitan tämänkin jauheena tai keksimuruna tai jauhoja enemmän)
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
½ tl suolaa
Lisäksi tarvitaan
Vohveleiden paistamiseen muutama rkl öljyä tai voisulaa
Valmistaminen
Sulata voi ja jätä se jäähtymään. Vatkaa munat ja sokeri niin että rakenne kunnolla tasoittuu. Lisää joukkoon maito ja jäähtynyt voisula. Sekoita kaikki kuivat ainekset sekaisin toisessa kulhossa. Lisää kuiva-aineseos taikinaan muutamassa erässä ja sekoita taikina esim. pallovatkaimella tasaiseksi.
Anna vohvelitaikinan turvota 10–15 minuuttia. Tänä aikana taikina paksunee paljon.
Kuumenna vohvelirauta. Rasvaa se kevyesti pullasudilla. Nosta keittokauhallinen vohvelitaikinaa raudalle ja auta lusikalla taikinaa leviämään raudan koko paistoalueelle. Paista vohvelit kuumalla raudalla nätin ruskeiksi ja kypsiksi.
Tarjoa vohveleiden kanssa mieleistä makeaa lisäkettä esim marjoja, erilaisia hilloja, kermavaahtoa, jäätelöä yms. Vohvelit voi myös irrotella (minä leikkasin saksilla pieniksi sydämen muotoisiksi vohveleiksi.
Minun vohvelirauta on palvellut uskollisesti yli 30 vuotta. Kulumisia ja pinttymisiä näkyy, vaikka kuinka sen aina yritän hyvin puhdistaa. Yhteen aikaan käytettiin vohvelirautaa paljonkin moneen muuhunkin kuin vohveleiden paistamiseen esim lämpimien kerrosleipien tekemiseen.
Ehdottomasti käytän ohjetta jatkossakin, mutta mantelirouheen tilalle laitan muuta. Kaikki 3 syöjää olivat meillä samaa mieltä, vaikka yleensä mantelirouheesta tykätäänkin, vaan sitä ei jostain syystä näihin kaivattu.
Meillä ei taaskaan kukaan kaivannut kermavaahtoa lisäkkeeksi, vaan syötiin vohvelit ihan tällaisenaan hillojen kanssa.
Kommentit