IMG_20211213_204940.jpg

Taatelikakut tein samalla ohjeella millä olen jo pitkään tehnyt. Välillä saatan käyttää toisia ohjeita, mutta tähän palaan aina. Iki-ihana taatelikakku, eka postaus vuodelta 2008 löytyy täältä.

Jotkut jättävät osan taateleista keittämättä ja lisäävät ne pieniksi paloiksi leikattuna kakkutaikinaan, vaan minä tein jälleen peristeiseen tapaan kaikki keittäen ja vielä surrautin sauvasekoittimella, että kaikki on varmasti soseena.

Tänä vuonna olin jo etukäteen päättänyt laittaa jotain vaaleaa kuorrutusta taatelikakujen päälle, kuten jo kauan sitten tein tällaista taatelikakkupiirakkaa kentakilaisen kuorrutuksella.

Kattelin ohjeita netistä esim kinuskikastike-tomusokeri (tällaista oli laitettu piimäkakun pälle) -> jähmettyyköhän kokonaan? Vaan mikäs kuorrutus sitten tulikaan vastaan monessakin eri lähteessä? No kentakilaisen kuorrutus hieman löysemmäksi jätettynä. Joku muukin oli saanut samanlaisen vision. Esim täällä ja täällä on vastaavia kuorrutuksen ohjeita eri kahvikakkujen yhteydessä. Tekotapaa on monissa ohjeissa muutettu, vaan vanhaan tapaankin kentakilaisen kuorrutuksen voi tehdä. Uusissa ohjeissa käytetään kierrevatkainta aluvaiheessa, sen tavan minä kyllä unohtaisin kokonaan. Minä kirjoitan tuonne alemmaksi kuorrutuksen ohjeen uudemmalla tavalla tehtynä, miten minä sen tein.

Jos aikoo tehdä tällaiset kakut mitä minä tein, niin koristeena oleva paahdettu sokerihakkelus pitää tehdä ajoissa esim kun kakut ovat uunissa. Minun käyttämä koriste on siis vain teräskattilassa paahdettua hienoa sokeria, mikä on kaadettu paperin päälle tarjottimelle/lautaselle jähmettymään. Kovettuneen sokerin hienonsin pieneksi.

Taatelikakku

( kookas kakku, tarvitsee vähintään 2 litran vuoan)

1 pkt kivettömiä taateleita  (1 pkt = 250 g se kokoon puristettu tiiliskiven mallinen pakkaus)

2 dl vettä

- keitetään kattilassa soseeksi (ihan vaan muutama minuutti) , sekoitellaan pohjaa myöten ettei pala pohjaan

- (surrautetaan kuuma seos sauvasekoittimella tasaiseksi ja) kuumaan soseeseen lisätään

200 g voita (tai margariinia)

1½ dl hienoa sokeria (jotkut laittavat 2 dl, meille piisaa 1½ dl)

- sekoitetaan tasaiseksi seokseksi ja jäähdytetään jos on vielä lämmintä

- lisätään

2 munaa

1 dl kermaviiliä

ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset

4 dl vehnäjauhoja

2 tl soodaa (monissa ohjeissa vain 1 tl, mutta minä laitan tämän alkuperäisen ohjeen mukaan)

1 tl leivinjauhetta

1 tl vanilliinisokeria

+ ripsaus suolaa (kannattaa ehdottomasti laittaa)

Ainekset sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi kattilassa ihan vaan jollain käsikäyttöisellä välineellä ( minä käytän pallovatkainta)

Kakku paistetaan + 150 - 170 asteisessa uunissa alimmalla tasolla ritilän päällä, voidellussa ja jauhotetussa vuossa reilu tunti.  Kakun kypsymiseen vaikuttaa hyvinkin paljon vuoan materiaali ja muoto. Kannattaa kokeilla tikulla kypsyys kakun keskiosasta. Kun tikkuun ei tartu kosteaa taikinaa, on kakku kypsä. Kakun annetaan jäähtyä vuoassa muutama minuutti ja kumotaan sitten rityilän tms päälle varovaisesti ja jätetään kakku jäähtymään ihan sinällään.

Kakku on hyvää perinteiseen tapaan ilman kuorrutustakin, mutta jos kuorrutat kakun, pitää sen olla ihan kunnolla jäähtynyt kylmäksi.

IMG_20211213_202847.jpg

Kattilassa on kakun kuorrutusta tehtynä 2 x ohje, vaan koska jätin kuorrutuksen löysemmmäksi, olisi siitä riittänyt kolmeenkin kakkuun. Jos olisin laittanut kuorrutuksen jämäkämmäksi, olisin voinut käyttää sen kokonaan. Hukkaan ei tähdekuorrutus mennyt, laitoin sen kääretortun päälle lopun sokerikoristeen kanssa.

 

Vaalea kuorrutus (periaatteessa löysä kentakilaisen kakun kuorrutus)

Mittaa ihan ensimmäiseksi kuorrutuksen kaikki ainekset.

Ruskista sokeri teräskattilassa sekoitellen esim teräslusikalla. Varo, sokeri palaa helposti ja kuorrutus maistuu silloin pahalle. Sopiva väri on nätin vaalean ruskeaa, vaalean siirappimaista.

Kun sokeri on ruskeaa, ota kattila liedeltä ja lisää HETI rasva sekaan ja sekoita lusikalla (ei kannata käyttää tässä vaiheessa kierrevatkainta) jotta seos jäähtyy. Kiteytymistä/könttääntymistä voi tapahtua, vaan siitä ei tarvitse välittää tässä vaiheessa. tärkeintä on, ettet polta itteäs.

Lisää kerma kylmänä ja kiehauta seos uudelleen, niin että se tasoittuu. Seosta voi joutua pitämään lämpimällä levyllä pidempäänkin, jotta se tasoittuu. Anna olla lusikan seoksessa, niin samalla siitä sulaa sokerit seokseen.

Lisää kuumaan seokseen pallovatkaimella/kierrevatkaimella sekoitellen siivilöityä tomusokeria kunnes kuorrutus on jämäkkää, mutta valuu vielä. On makuasia miten löysäksi kuorrutuksen haluaa jättää. Minä halusin näihin kakkuihin hyvin ohuen kuorrutuksen, joten kun tein tuplamäärän kuorrutusta, olisi se riittänyt 3 kakkuun.

Kaada/valuta kuorrutus kakun päälle ja laita koristeet kostealle pinnalle, jos sellaisia käytät. Esim paahdettu mantelilastu, pähkinä yms rouhe, strösselit, nomparellit  tai paahdettua sokeria, kuten minä laitoin.

Jätä kakku jähmettymään.

IMG_20211213_205018.jpg

Edellisestä kerrasta, kun olen käyttänyt paahdettus sokeria kuoristeena, on vierähtänyt jo vuosia, joten siksi halusin näihin sitä nyt laittaa. Toki tuo lisämakeutta, vähän lisää hommia, vaan kaikkea pitää ja saa kokeilla. Riittävän pienksi kun paahdetun sokerin hienontaa, ei ole pureskeluongelmiakaan.

IMG_20211214_003451.jpg

Kuorrutuksen jähmettymisen jälkeen pakkasin kakut sovitusti puolikkaina. Nämä kakun puolikkaat menivät ystäväperheille joulukukkasina ja 1 puolikas jäi itelle. Hyvää, mehevää kakkua oli jo päivänkin tekeytymisen jälkeen. Tosin tällä ohjeella tulee mehevä kakku, vaikka sen säisi heti.

Jos joku on sitä mieltä, ettei taatelikakua saa kuorruttaa, niin sitten jättää sen tekemättä. Mää sain asiasta jo moitteita instan storien puolella, kun ekan kerran julkaisin kuorrutetun kakun kuvan. Plääh!