Aika harvoin tulee tehtyä ihan oikeaa paistia ( uuni-tai patapaistia). Nyt yhytin kuitenkin meille sopivan valmiiksi maustetun naudan sisäpaistipalasen ja tein siitä uunipaistia. Sisäpaisti on mureaa paistia, eikä sen valmistuksessa tarvitse käyttää nestettä.

1986670.jpg

Tässä kuvassa on paisti jo jäähtynyt/vetäytynyt ja leikattu viipaleiksi...näyttää aika paljolta, vaikka paistipalanen painoi vain pikkasen vajaan kilon raakana.

1986533.jpg

Tässä samainen naudan sisäpaisti raakana. Paisti oli siis jo valmiiksi maustettu. Otin lihan lämpiämään huoneenlämpöön vähäksi aikaa, poistin pussin ja tökkäsin lihalämpömittarin lihaan ja laitoin lihan vuoassa 150 asteiseen uuniin kypsymään. Meillä tällainenkin liha pitää kypsentää ihan kypsäksi...joten annoin lihan olla uunissa niin että lihalämpömittari näytti reilua 70 astetta. Jokainen päättäköön itse miten kypsäksi lihan haluaa .... lihan kannattaa antaa vetäytyä ennen leikkaamista, jotta lihasnesteet pysyvät lihassa.  Tällöinkin liha oli vielä oikein mehukasta. Kypsentämisen loppupuolella laitoin vuokaan n. 1 dl vettä, jotta lihasta valunut neste ei kuivuisi liikaa, koska aikomuksenani oli hyödyntää liemi lisäkekastikkeeseen.

Minä kypsensin paistin jo edellisenä päivänä ja leikkasin sen täysin kylmänä, jolloin siitä oliki helppo leikata vaikka kuinka ohuita viipaleita. Monet syövät paistin kylmänä kuuman kastikkeen kera, meillä paistiviipaleet pitää lämmittää.

1986671.jpg

Me söimme paistia ruskean herkkusienikastikkeen, peruna-porkkanasoseen ja sipulisten tomaattilohkojen  kanssa.

Useinmiten tulee tehtyä valkoista herkkusienikastiketta, mutta nyt halusin ilman muuta hyödyntää lihan paistoliemen. Jatkoin lientä tilkalla vettä, lisäsin säilykeherkkusieniä ja kiehautin seoksen. Suurustin kastikkeen vaalealla Maizenasuurusteella (koska tummalla olisi tullut liian tummaa), lorautin tilkan ruokakermaa sekaan, muutama rouhaisu mustapippuria ja ripsaus suolaa ja tuloksena oli parasta herkkusienikastiketta mitä olen koskaan tehnyt.....

Peruna-porkkanasoseessa on 400 g pussillinen pakasteperunasosetta + 5 keitettyä survottua porkkanaa. Jätin porkkanan tarkoituksessa hieman klönttiseksi, että palaset erottuvat osittain perunasoseen seasta.