CIMG3985.jpg

Tämän vuoallisen jauheliha-perunalaatikkoa tein jo syöntiä edeltävänä iltana valmiiksi. Siivouspäivänä (minulla oli myös 12 v apulainen) olikin sitten helppo lämmittää ruokaa, kun syöjät olivat ruokailemassa niin eri aikaan. Tein tästä tarkoituksella aika neutraalin makuisen, sillä ihan kaikkien syöjien makumieltymyksiä en muistanut, enkä halunnut niitä ruveta kyselemään. Savossa tällaista perunaviipalelaatikkoa sanotaan linttilaatikoksi.

Nesteeksi laatikkoon riittää ihan hyvin lihaliemi, mutta minä halusin kokeilla tähän sellaista vinkkiä, että suurustaa lientä sipulikeittojauheella. Ihan koko pussillista en tähän ekalla kerralla rohjennut ramskalaista sipulikeittojauhetta laittaa, mutta ensi kerralla rohkenen. Hieman maltillisemmin kannattaa lientä laittaa, jos ei sitä millään suurusta. Suurusteena voi toki käyttää esim valmiita maizeena suurusteita tai vaikkapa vehnäjauho-vesiseosta. Jos siis haluaa suurustaa lientä ollenkaan. Itse en pidä herkullisena sellaista laatikkoa, että lautasella lilluu nestettä, siksi suurustan yleensä vähän lientä.

CIMG3969.jpg

Kuvan mukainen vuoallinen liha-perunalaatikkoa valmistui näistä aineista: Kuorittuja isoja perunoita viipaleina (minulla oli 10 isoa perunaa), 3 isoa porkkanaa viipaleina, naudan 10% jauhelihaa noin 500 g + 2 isoa "vanhaa" sipulia hienonnettuna + mausteita (suolaa, paprikajauhetta, mustapippuria myllystä, valkosipulia vähän), 8-10 dl vettä + 1 lihaliemikuutiota + ½ pss ranskalaista sipulikeittojauhetta (ensi kerralla jätän lihaliemikuution pois ja laitan koko pussillisen sipulikeittojauhetta), suolaa, paprikajauhetta päällimmäisen perunakerroksen maustamiseen, 170 g pkt pekonia hienonnettuna.

Vuokaan laitetaan puolet perunoista ja porkkanoista, sitten ruskistettu ja maustettu jauheliha-sipuliseos, loput perunat ja porkkanat. Kuuma sipulikeittoliemi (eli kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita sipulikeittojauhe sekaan ja lihaliemikuutio) vuokaan (ihan kaikkien aineiden ei tarvitse peittyä) ja pinnalle vielä pekonisuikaleet + mausteita pieni ripsaus. Laatikko laitetaan 175-200 asteiseen uuniin hautumaan kypsäksi. Aikaa pitää varata noin 1½ tuntia. Pintaruskistumisen jälkeen voi uunin lämpötilaa hieman laskea. Minulla laatikko kypsyi ilman kantta/foliota koko ajan.

CIMG3986.jpg

Ilman pintapekoniakin laatikko olisi hyvää, mutta antaahan pekoni toki lisämakua laatikolle.

CIMG3981.jpg

Jonkin verran ovat makumieltymyksemme muuttuneet vuosien saatossa. Ennen olisin tällaiseenkin laatikkoon laittanut ilman muuta muna-maidon nesteeksi tähän täpaan. (ohje pienempi, mutta periaatteessa samoista aineksista valmistettu, vaan eri nesteellä). Meillä tästä vuoallisesta söi 7 ruokailijaa, osa aika pikkuruokaisia.