CIMG1952-001.jpg

Vadelmapiirakkaa olin tekemässä, vaan omenapiirakka tulikin tehtyä...

Jotain ihan tavallista teki mieli syyslomaviikolla leipoa...semmoista ei kauhean makeaa. Tällä kertaa syntyi tällainen omenapiirakka. Vielä taikinan teon aikana, ajattelin tekeväni vadelmatäytteisen piirakan, vaan kun pakastin on pullollaan omenaa eri muodoissa, niin laitoinkin siitä täytteen. Samalla sain käytettyä tätä ihanaa kanelista omenapalatäytettä.

Omenapiirakka

(tav. torttuvuoka, halkaisija noin 30 cm)

Pohja:
150 g voita (tai margariinia)
1 dl sokeria
1 kananmuna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

omenapalatäytettä tai omenasosetta (2-3 dl),,, jos sose kovin löysää, kannattaa sekaan laittaa vähän perunajauhoja

omenalohkoja/kuutioita/karkeaa raastetta

Pintakerros:
100 g vaniljatuorejuustoa
½  dl sokeria
1 muna

½ dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Ihan päällimmäiseksi vielä ripsautus kanelia
 

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi kuohkeaksi vaahdoksi esim sähkövatkaimella. Lisää muna joukkoon ja vatkaa hyvin. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon. Painele taikina jauhotetuin käsin/lusikalla piirakkavuoan pohjalle ja reunoille....nosta semmoset kunnon paksut reunat, etteivät ne kärvähdä. Levitä omenapalatäyte/omenasose pohjalle ja lado/humpsauta omenapalat sen päälle. Sekoita tuorejuusto, muna, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi ihan vaikka sähkövatkaimella/pallovatkaimella. Kaada seos omenatäytteen päälle tasaiseksi kerrokseksi. Kypsennä 175 (voi olla ihan vähän yli) asteissa uunissa noin 35-40 min....aluksi ainakin kannattaa laittaa tavallisessa uunissa alimmalle tasolle paistumaan. Nostaa sitten loppupuolella piirakkaa ylemmän, jos tuntuu pohja paistuvan turhan nopsaan...  Kypsyyttä kannttaa tirkkistellä pohjapuoleltakin (pyrex-vuoka siitä hyvä, että näkee onko pohja paistunut). Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ja syö sitä semmoisenaan tai vaniljakastikkeella tai jätskipalalla höystettynä. Itse tykkään tästä myös ihan jääkaappikylmänä semmoisenaan.

CIMG1904.jpg

Tykkään laittaa vuokaan rypistetyn leivinpaperin, jotta piirakan saa helposti vaikka kokonaisena nostettua pois vuoasta.

CIMG1907%20%E2%80%93%20Kopio.jpg

Pohjan päälle laitoin omenapalatäytettä, vaan jos ei tuollaista ole, niin omenasose käy vallan mainiosti ja jos ei sitäkään ole, niin laittaa sitten pelkästään omenalohkoja/kuutioita/karkeaa raastetta reilummin. Minä käytin pakastetuja omenalohkoja, siksi ovat huurteisen näköisiä.

CIMG1910.jpg

Valkoinen pintakerros syntyi tällä kertaa vaniljatuorejuustosta, maidosta, sokerista ja munasta. Ripsaus kanelia päälle....ei voi olla koskaan pahasta omenapiirakassa. Tokihan päällyksen voisi tehdä kermaviilistä tai rahkasta tai jogurtista. Tällöin ei maitolöysytystä tarvita. Jos taikinareunus on paljon korkeampi mitä täyte, tykkään painaa sormella/haarukalla sen matalammaksi täytekerroksen tasolle.

CIMG1924.jpg

...ja valmis piiras.

CIMG1947.jpg

Meille piirakka oli mieluista syötävää. Mehevää, eikä liian makeaa ja kaneli maistui ihanasti. Myös kanelisen omenapalatäytteen sitruunan kirpakkuus antoi pientä lisäpotkua monesti hieman pliisun makuiselle omppupiirakalle.