CIMG6419.jpg

Meillä syödään aika usein kana/broilerikeittoa. Siinä on yleensä lihat, kasviksia, riisiä tai makaronia ja mausteita, kermaa ja juustoa. Hyvin harvoin teen kirkasliemisen kanakeiton, tai noh, onhan se mausteista värjäytynyt värikkääksi, mutta ihan ilman kermoja tai juustoja.

Tuure Kilpeläisen kanakeitto on ollut kokeilua odottavien lokerikossa jo aika kauan, vaan viimein toissapäivänä tuli sen hetki päästä ruoaksemme. Ohje on julkaistu ekan kerran Kodin kuvalehdessä vuonna 2009. Ja olkoon nyt nimi kanakeitto, vaikka broilerista tehdäänkin.

Muutoin noudatin alkuperäistä ohjetta, paitsi lientä laitoin alussa vähemmän, mikä kyllä tasaantui lopussa, kun laitoin kermaa enemmän. Liemi olisi jäänyt makuuni muutoin liian värittömäksi/harmaaksi.

Tässäpä Tuuren kanakeitto ja ohje on kirjoitettu sen mukaan miten minä keiton tein.

Tuure Kilpeläisen kanakeitto

2 keltasipulia

3 isoa porkkanaa  (= 250 g kuorittuna)

6 keskikokoista perunaa  (= 500 g kuorittuna)

3 isoa broilerin maustamatonta rintafilettä

öljyä ainesten freesaamiseen/paistamiseen

1tl currya

½  ison mehukkaan sitruunana mehu

noin 1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota (tai kanafondia)

sitruunapippuria (tai mustapippuria)

suolaa?

4 dl ruokakermaa (alkuperäisessä ohjeessa 2 dl)

persiljaa/sipulin vihreitä varsia hienonnettuna (minulla on näitä pakastettuna, joten käytin niitä)

Valmistaminen

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja perunat ja paloittele ne. Paloittele liha.

Paista lihat öljytilkassa, lisää sipulit loppupuolella ruskistumista sekaan. Laita sekaan pannulle myös currya, jotta mausteen maku tehostuu. Siirrä seos kattilaan.

Freesaa myös porkkanat ja perunat öljyssä curryn kanssa. Siirrä kattilaan.

Lisää kattilaan vesi, sitruunamehu, sitruunapippuri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Nestettä saisi olla sen verran, että ainekset peittyvät. Kypsennä keittoa, kunnes ainekset ovat kypsiä.

Lisää keittoon ruokakerma ja sipulin vihreät varret hienonnettuna ja kuumenna keitto varovaisesti kiehuvaksi.

Tarkista keiton maku ja sakeus.  

CIMG6392.jpg

Aluksi meinasin pinnata perunoiden ja porkkanoiden freesaamisesta,mutta sitten kuitenkin senkin vaiheen tein.  Kaikki freesaaminen hoitui kahdella isolla paistinpannulla ihan hetkessä. Perunatkin freesasin kahdella pannulla, vaan tässe ne ovat jo yhdistetty samalle pannulla. Väri tulee currysta. Curryhan on rasvaliukoinen mauste ja sen maku tulee paremmin esille, kun se sekoitetaan rasvaan.

CIMG6396.jpg

Tämän näköistä keitto oli ennen kerman lisäämistä.

CIMG6403.jpg

Keitto kerman lisäämisen ja kuumentamisen jälkeen. Minä laitoin 2x2 dl ruokakermaa, sillä liemi olisi jäänyt makuuni liian harmaaksi ykdellä purkillisella.

Syödessä mietittiin kanssasyöjän kanssa, mitä keittoon laittaisi lisää. Curryä tietty, vaan kun sen voimakkaasta mausta ei niin kauheasti tykätä. Minä lisäsin jo 2 dl ruokakermaa keiton liemen värin ja maunkin takia. Unkarilaista chilitahnaa/chiliä ehdotellaan alkuperäisessä ohjeessa, kuten myös riisilisää. (joko tähderiisiä tai laittaa riisin kypsymään keiton sekaan. Riisi ja perunat samassa keitossa, ei meitä oikein säväytä. Chilikastikkeita olisi pariakin sorttia ollut, mutta en niitä nyt oikein osannut keittoon yhdistää. Jotain juustoa? Passaisi varmasti, mutta sitä on aika useissa broileri/kanakeitoissa mitä olemme tehneet. Yhteinen päätös oli lisätä chiliä ensi kerralla keittoon antamaan pientä liaäpoltetta, kuten alkuperäinenkin ohje ehdottelee.

Tässä linkkejä joihinkin aikaisemmin postaamiini broilerikeittoihin.

Broileri-kasviskeitto

Broileri-riisikeitto (toki kasviksia seassa)

Broileri-makaronikeitto (toki kasviksia seassa)

Broileri-kesäkurpitsakeitto (+riisiä ja kasviksia)

Nopea broileri-riisikeitto