CIMG9752.jpg

Jo monessakin eri lähteissä on lähiaikoina näkynyt  täytettyjä pipareita. Jotkut ovat nimenneet ne eri tavoin joulukekseiksi yms, vaan olkoon mulla ihan alkuperäisen nimen mukaisia.

Näiden pikkuleipien keksimisen takana kerrotaan olevan 15-vuotiaiden tyttöjen, joiden laittama ohje levisi TikTok-videopalvelussa. Samaisessa videopalvelussa on kymmeniä ja kymmeniä videoita täytettyjen pipareiden tekemiseen.

Tästä linkistä pääset Iltasanomien sivuille, missä täytettyjä pipareita on testattu.

Alkujaan täytettyihin pipareihin on laitettu omar-karkki sisälle, vaan jokainenhan voi fiksata ohjetta ja laittaa niitä omia lempparimakuja/lempparisuklaita piparien sisälle. Minä laitoin tietenkin geishasuklaafanina sitä ja alkuperäisen ohjeen mukaan omar-karkkeja ja kolmantena testasin vielä dumblekarkeilla (minulla oli mix-pakkaus).

Jos sinulla on kotitekoista piparitaikinaa, niin tietenkin se käy vallan mainiostai näihin. Minä käytin kaupasta ostettua valmista pakaste piparitaikinaa.

CIMG9721.jpg

Raaka-aineita täytetttyihin pipareihin ei paljoa tarvita. Piparitaikinaa ja mieleisiä karkkeja/suklaita täytteeksi.

Täytettyjen pipareiden tekeminen on helppoa puuhaa. Minulla oli 500 g pakkaus pakastepiparitaikinaa, minkä annoin sulaa. Kuvista käy ilmi, miten minä täytetyt piparit tein. Kaikki eli 2 pellillistä tuli 500 g pakkausksesta piparitaikinaa, joiten minä tein paljon pienempiä mitä monet muut. Minulla näitä tuli 25 kpl. Meille nämäkin ovat ihan riittävän isoja, me jopa puolitimme maisteluvaiheessa näitä.

Minä tein niin että vaivasin sulaneen taikinan ensin yhtenäiseksi (koska pohjalla on jauhoja), hierasin taikinasta 2 pötkylää, jaoin ne osiin (yhteensä 25 kpl), pyörittelin pienet pallerot käsien välissä, painoin sormella syvennyksen, laitoin täytteen paikoilleen ihan vaan kokonaisena (joissakin ohjeissa käsketään täytekarkki puristaa rikki) ja sitten yksitellen kädessä ummistin pikkuleivän. Ihan vaan ronskisti nipistellen yms. Lopuksi vielä pyöritin käsien välissä palleroski, koska halusin näistä mahdollisimman tasaisia. Ja toisaalta, näissä pipareissa ei muotokaan ole niin tarkka, uuniin voi mennä epämääräinen möykky ja uunista tulee paiston jälkeen herkullisia täytetyjä pipareita. Tarkkana vaan, ettei jää saumoja, joista täyte pääsisi valumaan pellille. Ja jos pellille jotain piparista valuu, niin sitä ei kannata mennä sormin heti koskemaan. On meinaan todella kuumaa tavaraa.

CIMG9724.jpg

Tässä ekat menossa uuniin. Näissä täytteenä geisha- ja dumblekarkkeja. Minä laitoin paistumaan ihan pallon mallisena, en siis taputellut yhtään littanammaksi.

CIMG9726.jpg

Paistoin vähän vajaassa 200 asteisessa uunissa kahden leivinpaperin päällä uunin keskiosassa 10 -12 minuuttia. Jokaisen uuni paistaa eri tavalla, mutta kannattaa tsekata jo vajaan 10 minuutin kohdalla, pitääkö peltiä kääntää ja joko olisivat kypsiä. Mieluummin vähän ali kuin ylikypsiä.

Jos haluaisi, voisi täytetyt jäähtyneet piparit vielä koristella

- kastamalla reunan suklaasulaa ja ripottelemalla strösselitä/nomparelleja tms kostealle suklaapinnalle

- pursottamalla/spritsaamalla sulan suklaan pikkuleipien päälle

- tai vaikkapa vaan siivilöimällä tomusokeria pipareiden pinnalle

CIMG9733.jpg

Näissä on täytteenä alkuperäisen ohjeen mukaisesti omar-karkit. Koska tein pienempiä pikkuleipiä, taitoin omarin kahtia ja litistin sitä hieman matalammaksi ja painoin sormella tehtyyn syvennykseen keskelle piparipalloa. Ja sitten vaan ummistetaan hyvin ja paistetaan.

CIMG9737.jpg

Omartäytteiset piparipallot paistettuina. Yhtään en siis ole painanut littanaksi palloa ennen paistamista.

CIMG9741.jpg

Tässä kaikki täytetyt piparit, mitä tuli 500 g taikinapalasta.

Jos tekisin näitä esim juhliin, tekisin vieläkin pinempiä ja laittaisin vaikka vaan puolikkaan karkin jokaiseen täytteeksi. Paiston jalkeen koristelisin pikkuleivät suklaasulalla ja nomparelleilla.

Onko sinulla vielä piparit paistamatta?Jos on, niin liikenisikö taikinasta muutaman täytetyn piparin kokeiluun oman makusi mukaisilla täytteillä?