9266.jpg

Poronkäristystä tulee tehtyä aina silloin tällöin, mutta riistakäristys on meillä ei, ei. Nyt tein vaihteeksi naudankäristystä. Ostin monta kg naudan paahtopaistia, kun oli tarjouksessa ja pakastin lihat meille passeleina palasina. Toki tähänkin ruokaan lihaksi kävisi myös naudan vähemmät mureat paistit eli ulko- ja kulmapaisti, mutta silloin ruokaa kannattaa hauduttaa vielä pidemmän aikaa uunissa. Jos lihaksi käyttää sisäpaistia, riittää samainen kypsymisaika mitä paahtopaistillekkin.

Kuvissa oleva käristys valmistui alla olevalla ohjeella.                     

Naudankäristys

noin 700 g naudan paahtopaistia ( myös murea sisä- ja mureahkot ulko- tai kulmapaisti käyvät)

2 isoa keltasipulia

170 g pekonia

rasvaa lihojen ruskistamiseen

laakerinlehtiä (4 kpl)

kokonaisia maustepippureita (noin 10 kpl)

mustapippuria muutamia kierroksia myllystä

(lihaliemikuutio, fondi tms. )

suolaa (aluksi reilu 1 tl)

vettä (aluksi 5-6 dl)

 

Valmistaminen:

Ota liha huoneenlämpöön puoli tuntia ennen ruoaksivalmistusta.

Leikkaa liha ohuiksi pieniksi "pihvimäisiksi" lastuiksi.

Kuori sipulit ja leikkaa ne paksuhkoiksi puolirenkaiksi.

Hienonna pekoni.

Ruskista lihat oikein kuumalla paistinpannulla ruskeiksi 2-3 erässä ja siirrä ne uunivuokaan.

Ruskista myös pekonit ja kaada lihojen sekaan.

Lisää vuokaan kaikki mausteet, lihaliemikuutio murustettuna, sipulit ja neste. Nestettä pitäisi olla sen verran, että ainekset peittyvät.

Laita vuoka ensin 200 asteiseen uuniin ½ tunniksi, alenna sitten lämpö 150 asteeseen ja anna ruoan kypsyä vielä reilun 1½ tuntia. Huolehdi ettei käristys pääse kuivumaan paiston aikana. Lisää tarvittaessa vettä nesteeksi ja kansi/folio vuoalle. Tarkista, että liha on oikein pehmoista ja mureaa. Tarkista valmiista ruoasta suolaisuus. Minä lorautin vielä soijakastikelorauksen antamaan lisämakua. Valmiissa käristyksessä ei ole tarkoitus olla paljoa lientä.

CIMG0658.jpg

Käristys menossa ilman kantta uuniin.

CIMG0670-002.jpg

Ja samainen ruoka hauduttuaan uunissa yhteesä reilun 2 tuntia.

CIMG0683.jpg

Me söimme naudankäristyksen ihan vaan perunamuusin kanssa.