CIMG0057.jpg

Pullapäivän toiset pullat. Saksilla leikellyt kirsikkapullat olivat ekat esíttelemäni.

Luulin jo, että tämän joulun aika menee ihan ilman kanelimuroleipiä, vaan eipäs niin käynytkään. Viime viikolla yhtenä iltana pälkähti päähän, että laitan niitä pullien päälle. Yleensähän pullien päälle laitetaan joko murotainasta tehtyjä ihan vaaleita pipareita/tähtiä tai ruskeasta taikinasta tehtyjä mausteisia joulupipareita.

Minä tein kanelimuropikkuleipätaikinan jo pullapäivää edeltävänä päivänä tekeentymään viileään heti aamusta. Muista paistaa taikinasta koekakku. Taikinan tein pikkuleiviksi saman päivän iltana ja paistoinkin jo osan pikkuleiviksi. Pullien päälle tulevat raakat pikkuleivät  laitoin leivinpaperin päälle tarjottimelle, liina päälle ja jätin ne ihan vaan huoneenlämpöön odottamaan seuraavaa aamua. Isomman pullataikinan kun tekee, niin muutama tunti siinä on aika haipakkaa, joten teen kaiken mahdollisen jo edellisenä iltana valmiiksi. Toki pullien päälle tulevat pikkuleivät voi tehdä just ennen kun ne laitetaan pullien päälle. Minulla oli pullapäivänä tulossa aika montaa eri sorttia pullia ja osa niistä oli hieman työläämpiäkin.

CIMG0021.jpg

Kanelimuropikkuleipäpulliin tarvitaan:

- pehmoista kohotettua hyvän makuista pullataikinaa

- voiteluun kananmunaseosta

- paistamattomia kanelimuropikkuleipiä 1 kpl /pulla, pikkuleipä yleensä joko piparin tai tähden mallinen, tai voishan ne olla sydämiäkin

HUOM! pikkuleipätaikina pitää muistaa tehä tekeytymään jo edellisenä päivänä tai ainakin useita tunteja ennen pullien tekemistä

- kaneli-sokeriseosta

Valmistaminen:

- viimeistään sinä aikana kun pullataikina kohoaa, leivo pikkuleivät leivinpaperin päälle esim tarjottimelle (nämä voi tehdä jo vaikka edellisenä iltanakin valmiiksi) pikkuleipä saa olla ihan sellainen normipaksuinen

- pyörittele kohonneeta pullataikinasta ihan tavallisia pyöreitä pikkupullia pellille leivinpaperin päälle

- kohota pullat hyvin peiteltyinä liinalla (+ muovilla -> nopeuttaa kohoamista)

- voitele pullien pinta kanamunaseoksella (laitan tilkan vettä sekaaan)

- laita paistamaton pikkuleipä heti kostealle pinnalle mahdollisimman keskelle pullaa (paistinlastalle helppo nostaa pullan päälle)

- ripottele pikkuleivän päälle kaneli-sokeriseosta

- paista pullat 200-225 asteisessa tavallisessa uunissa keskitasossa 15 - 20 min mm. pullien koosta, uunin lämpötilasta  ja halutusta paistopinnasta

Jotkut tykkäävät tehdä piparipullat niin, että laittavat piparin/pikkuleivän vasta osittain paistuneen pullan päälle, jolloin pikkuleipä ei yhtään "repeile", kun pulla on jo kohonnut uunissa riittävästi. Olen kokeillut tätäkin tapaa, vaan mulla on nähtävästi omituinen maku tämänkin asian suhteen, sillä minusta pulla on kauniimpi, kun pikkuleipä sopivasti "repeilee" pullan päällä paistuessaan ihan alusta lähtien.

CIMG0050.jpg

Pullien päälle tehtävä pikkuleipätaikina. Pikkuleipiä ei siis paisteta sellaisenaan, vaan ne laitetaan raakoina kohonneen voidellun pullan päälle.

Kanelimuroleivät

(n. 100 kpl pieniä sydämen mallisia)

250 g voita

200 g sokeria

1 muna

1½ tl soodaa

1½ tl kanelia

375 g vehnäjauhoja

päälle koristeeksi kanelisokeriseosta

Valmistaminen:

Vatkaa taikinan voi ja sokeri vaahdoksi, lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat ainekset taikinaan. sekoita tasaiseksi.

Laita taikina kovettumaan esim. muovipussiin (taputtele littanaksi) ja kylmään.

Ota taikina pehmenemään huoneenlämpöön esim tunniksi ja jaa se sitten pienempiin osiin mitkä pehmitätä ilman lisäjauhoja pöytää vasten käsin puristelemalla....samalla käsien lämpö pehmentää taikinaa.

Kaulitse pienestä osasta taikinaa ohuehko levy ja ota haluamasi muotoisia pikkuleipiä ja koristele ne ripottelemalla pinnalle/keskelle kanelisokeriseoksella

Paista pikkuleivät  n.180  asteisessa uunissa keskitasossa kauniin vaalean ruskeiksi, varo etteivät pala! Minulla ainakin uunit paistavat niin epätasaisesti, jotta joudun ottamaan keskeltä pois aikaisemmin mitä reunoilta, toki ihan päinvastoinkin saattaa uuni paistaa. Ja tuplapaperit pellille, ettei pohja paistu liikaa. Leivinpaperit kannattaa leikata niin pieniksi, etteivät ne nouse yhtään pellin reunoille, näin reuna- ja kulmapikkuleivistä  ei tule vänkyröitä.

Nosta pikkuleivät jäähtymään tasaiselle alustalle.

CIMG0109.jpg

Lopun pikkuleipätaikinan paistoin ihan tavallisiksi pikkuleiviksi. Minä tein pikkuleipätaikinan tuplana, koska halusin sitä jäävän myös pelkiksi pikkuleiviksi paistettavan.

CIMG0044.jpg

Tekemäni pullat ovat tarkoituksella aika pieniä. Kun on useampaa sorttia samalla kertaa tarjolla, niin jaksaa maistella kaikkia.