CIMG8139-010.jpg

Broileria syödään useinmiten riisin tai pastan kanssa, vaan kyllä broileri sopii myös perunan kanssa yhteen. Tämän tapaista broileri-perunalaatikkoa tehtiin ex-työpaikassani. Hyvin näytti maistuvan isommillekkin porukoille. Tai oikeastaanhan ruokalajin nimen pitäisi olla peruna-broilerilaatikko, sillä perunaa on enemmän mitä broileria. Kuulostaa vaan niin hassulta. Onpa nimi mikä on, meille laatikko maistui pitkästä aikaa oikeinkin hyvin.

Kuvissa oleva vuoka on piripintaan 3 litraa. Piti ihan mitata vedellä. Ihmiset syövät niin eri määriä tällaistakin laatikkoa. Itse miellän ruoan riittävyyden omassa perheessä paremmin aina siitä, kuika paljon valmista ruokaa ohjeella tulee.

Saman oloisen laatikkoruoan voi valmistaa myös kypsistä perunoista, ruskistetusta /kypsästä broilerista, paprikasta, purjosta, liemestä +mausteita. Hyvää tulee ja nopeasti. Maustettuja ruokakermoja ja erilaisia juustoja käyttämällä, saa aina erilaista. Toki maustetut kermat ja juustot sopivat myös alla olevaan raakoista perunoista tehtävään laatikkoon.

Olen aina laatikkoruoissa inhonnut sitä lilluvaa laihaa nestettä (vaikka sitä olis vaan vähän), onpa se sitten lihalientä, vettä tai kermaa. Monissa suurkeittiö-ohjeissa ohjeistetaan kermaiseen liemeen laittamaan valkoista maizena maissitärkkelysjaauhoa. Tätä kikkaa käytin minäkin taas pitkästä aikaa tässä laatikkoruoassa. Määrä on pieni, mutta se vaikuttaa liemen rakenteeseen. kokeilkaas, jos ei tapa ole tuttu. Yhteen pieneen kotivuokaan riittää 1 rkl valkoista maissitärkkelysjauhoa.

Toki laatikon voi tehdä peruna-sipuliseoksesta tai pakaste perunasuikaleista, mutta kyllä ihan erilaista tulee kun malttaa tehdä alusta lähtien raakoista perunoista. Jos käyttää pakasteperunoita, kannattaa nestemäärää vähän vähentää.

Kuvissa oleva reilun lihaisa broileri-perunalaatikko valmistui alla olevalla ohjeella.

Broileri-perunalaatikko (broileri-perunavuoka)

(kts kuvissa laatikko on tehty 3 litran vuokaan)

400 - 450 g raakaa luutonta broileria (minulla oli 300 g pkt filesuikaleita + kypsää puhdistettua broileria koipireisipaloista) + rasvaa lihojen paistamiseen

ripsaus kutakin lihojen sekaan: suolaa, paprikajauhetta, currya, sitruunapippuria

900 g kuorittuja perunoita (kuorimattoman painon saat kun kerrot kuoritun määrällä 1,4 = noin 1,3 kg, minulla oli ihan yleisperunaa)

1 iso punainen suippopaprika

10 cm pätkä purjoa (tai toinen keltasipuli lisää)

1 iso keltasipuli (tai purjoa toinen pätkä lisää)

1 prk (= 2½ dl) sipulikermaa

2 dl maustamatonta ruokakermaa

1½ dl maitoa (tai vettä, tokihan tämänkin määrän voisi laittaa kermaa niin halutessaan)

suolaa 1 tl

sitruunapippuria 1 tl

currya 1 tl

paprikajauhetta 1 tl

valkoista maissitärkkelysjauhoa 1 rkl

(jos kaipaa tulisuutta, niin ripsaus chiliä, minä en tällä kertaa laittanut)

(1-2 pulleaa valkosipulin kynttä raastettuna, ilmankin tulee hyvää)

Valmistaminen

Paista broilerisuikaleet paistinpannulla + mausta niitä vähän. Ripsaus jokaista maustetta. HUOM! lihan voi periaatteessa laittaa raakanakin kerroksittain muiden aineiden kanssa, mutta minä vanhasta totumuksesta ruskistan lihat.

Kuori perunat ja suikaloi ne ranskanperunamaisiksi suikaleiksi. Laita perunat runsaaseen kylmään veteen.

Puhdista paprika ja leikkaa se suikaleiksi.

Halkaise purjon pätkä pituussuunnassa, huuhtele ja hienona se.

Hienonna kuorittu keltasipuli.

Valuta perunasuikaleista vesi pois. Laita puolet perunoista laakeaan uunivuokaan, sitten lihat, sipulit, purjot ja paprikat. Laita sitten loput perunat vuokaan, tasoita pinta.

Sekoita kulhossa kaikki laatikkoon tulevat nesteet yhteen ja laita liemeen mainitut maustemäärät ja maissitärkkelysjauho.

Kaada liemi vuokaan.

Kypsennä laatikkoa noin 200 asteisessa uunissa vähintään tunti. Loppupuolella kypsentämistä voi lämpötilaa hieman laskea. Minä annoin laatikon vielä hautua uunissa 10 minuuttia, kun sammutin lämmön pois. En käyttänyt kantta/foliota koko kypsymisaikana. Tarkista laatikon kypsyys keskimmäisistä perunasuikaleista.

CIMG8126.jpg

Uuniin laatikko meni tämän näköisenä. Kerroksia voi pikkasen sotkea nostelamalla veitsen kärjellä tai vaikkapa lusikalla.

CIMG8138-004.jpg

Reilun tunnin kuluttua laatikko oli kypsää ja tekeentynyt hetken. Noilla maustemäärillä nesteeseen ja ripsauksilla lihan sekaan, tulee laatikosta ihan reippaan voimakkaasti maustettua.

CIMG8160-001.jpg

Meillä oli arkilounaalla laatikon lisukkeena ihan vaan porkkana-ananasraastetta.