IMG_20240423_110113_edit_111321707454042

Jo pitkän aikaa on ollut tarkoitus kokeilla nakkikeittoa Kari "Kape" Aihisen tapaan, kun sitä somessa on niin hehkutettu. Viimeinkin sain aikaiseksi tehdä tätä juustoista nakkikeittoa. Tosin tein kotona olevista aineksista, joten Karin ohjetta mukaelin aika paljon. Laitoin keittoon keittojuureksia enkä siis mukulaselleriä, porkkanaa ja palsternakkaa  ja hyvää tuli niistäkin. Purjokin vaihtui kevätsipuliksi, paprikajauhetta lisäsin mausteeksi yms...

Alkuperäinen ohje tähän nakki-koskenlaskija keittoon Kari Aihisen tapaan löytyy täältä, käykää kurkkaamassa sekin, jos ei ohje ole jo tuttu.

IMG_20240423_110419_edit_111190396112478

Minä tein keiton tälleen. Valmista keittoa tulee ohjeella noin 2 litraa.

Nakkikeitto

(Kari Aihisen ohje mukaeltuna, tässä linkki alkuperäiseen ohjeeseen)

1 l vettä

1 lihaliemikuutio

suolaa (aluksi vaan ½ tl, lisää maisteluvaiheessa tarpeen mukaan)

mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin ainakin 10 kierrosta)

paprikajauhetta (aluksi vähän vajaa 1 tl)

3-4 laakerinlehteä

_________________

6-7 isoa perunaa (kuorittuja pieniä lohkoja noin 8 dl)

1 pieni pss keittojuureksia (laitoin vaan 200 g pussillisen, mutta näitä voisi laittaa enemmänkin, jolloin perunamäärää voi halutessaan pienentää)

_________________

400 g nakkeja

nokare voita

1 oikein iso keltasipuli

________________

noin ½ pakettia maustamatonta Koskenlaskijaa (laitoin reilun ½ pkt)

2-3 dl pakaste maissia

2 kevätsipulia (tai pätkä purjoa

_______________

kourallinen persiljaa

Valmistaminen

Laita vesi ja mausteet kattilaan kuumentumaan.

Kuori perunat ja lohko ne. Huuhtele lohkot ja laita ne kypsymään maustettuun liemeen noin 10 minuutiksi. Lisää sitten pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä.

Kypsymisen aikana paloittele nakit ja hienonna keltasipuli ja paista ne paistinpannulla kunnolla ruskeiksi. Lisää ainekset kattilaan.

Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää keittoon paloiteltu juusto, pakastemaissit ja hienonnettu kevätsipuli ja anna keiton hautua kunnes juusto on sulanut.

Lisää keittoon hienonnettu persilja (minä laitan monesti vasta lautaselle persiljan, kun ei toinen syöjä siitä niin tykkää) Tarkista keiton maku.

IMG_20240423_110125_edit_111282032541557

Joka tykkää reilusti maustetusta vois lisätä keittoon vielä esim valkosipulia  tai vaikkapa chiliä jossakin muodossa.