Jo pitkän aikaa on ollut tarkoitus kokeilla nakkikeittoa Kari "Kape" Aihisen tapaan, kun sitä somessa on niin hehkutettu. Viimeinkin sain aikaiseksi tehdä tätä juustoista nakkikeittoa. Tosin tein kotona olevista aineksista, joten Karin ohjetta mukaelin aika paljon. Laitoin keittoon keittojuureksia enkä siis mukulaselleriä, porkkanaa ja palsternakkaa ja hyvää tuli niistäkin. Purjokin vaihtui kevätsipuliksi, paprikajauhetta lisäsin mausteeksi yms...
Alkuperäinen ohje tähän nakki-koskenlaskija keittoon Kari Aihisen tapaan löytyy täältä, käykää kurkkaamassa sekin, jos ei ohje ole jo tuttu.
Minä tein keiton tälleen. Valmista keittoa tulee ohjeella noin 2 litraa.
Nakkikeitto
(Kari Aihisen ohje mukaeltuna, tässä linkki alkuperäiseen ohjeeseen)
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
suolaa (aluksi vaan ½ tl, lisää maisteluvaiheessa tarpeen mukaan)
mustapippuria myllystä oman maun mukaan (minä laitoin ainakin 10 kierrosta)
paprikajauhetta (aluksi vähän vajaa 1 tl)
3-4 laakerinlehteä
_________________
6-7 isoa perunaa (kuorittuja pieniä lohkoja noin 8 dl)
1 pieni pss keittojuureksia (laitoin vaan 200 g pussillisen, mutta näitä voisi laittaa enemmänkin, jolloin perunamäärää voi halutessaan pienentää)
_________________
400 g nakkeja
nokare voita
1 oikein iso keltasipuli
________________
noin ½ pakettia maustamatonta Koskenlaskijaa (laitoin reilun ½ pkt)
2-3 dl pakaste maissia
2 kevätsipulia (tai pätkä purjoa
_______________
kourallinen persiljaa
Valmistaminen
Laita vesi ja mausteet kattilaan kuumentumaan.
Kuori perunat ja lohko ne. Huuhtele lohkot ja laita ne kypsymään maustettuun liemeen noin 10 minuutiksi. Lisää sitten pakastekeittojuurekset ja jatka kypsentämistä.
Kypsymisen aikana paloittele nakit ja hienonna keltasipuli ja paista ne paistinpannulla kunnolla ruskeiksi. Lisää ainekset kattilaan.
Kun ainekset alkavat olla kypsiä, lisää keittoon paloiteltu juusto, pakastemaissit ja hienonnettu kevätsipuli ja anna keiton hautua kunnes juusto on sulanut.
Lisää keittoon hienonnettu persilja (minä laitan monesti vasta lautaselle persiljan, kun ei toinen syöjä siitä niin tykkää) Tarkista keiton maku.
Joka tykkää reilusti maustetusta vois lisätä keittoon vielä esim valkosipulia tai vaikkapa chiliä jossakin muodossa.
Kommentit