IMG_20220907_103634~2.jpg

Tokmannilla käydessäni huomasin siellä olevan kotimaisia kuivattuja herneitä, nehän ovat olleet monista kaupoista jo pitkään loppu. Päätin keitellä hernekeittoa samalla isomman määrän, mitä yhdestä pussillisesta haudutuspadalla pystyisin tekemään. Saivatpahan samalla ystäväperheetkin taas keittoa.

Mies sai valita mitä lihaa laitetaan keittoon. Vaihtoehtoina oli kokoliha (possu/nauta), savuliha/savuluut tai jauheliha. Olin hyvin hämmästynyt, että hän valitsi jauhelihan. Epäilen kyllä, että valitsi sen, koska tiesi minun siitä tykkäävän, ainakin enemmän mitä kokolihasta tehdystä. Vaan valinta oli valinta. Joten hernekeitosta syntyi jauhelihaversio.

IMG_20220907_073521.jpg

Tällä kertaa laitoin kuivatut herneet likoamaan huuhtelun jälkeen runsaaseen kylmään veteen ja seuraavana aamuna jatkoin tekemistä. Jos teen keiton haudutuspadalla pussillisesta herneitä, jätän herneet monasti liottamatta.

Meillä hernekeittoon laitetaan lähes aina porkkanaa (pieninä kuutioina, lantteina tai karkeana raasteena). Ihan väriksi ja miedontamaan makua/keventämään keittoa. Samoin sipuli kuuluu meillä hernekeittoon jo kypsymisvaiheessa, vaan kumpaakaanhan ei ole mikään pakko laittaa.

Näillä suhteilla keitosta tulee ihan lihaisaa keittoa. Minulla keiton kokonaiskypsymisaika oli 3 tuntia.

Kuvissa oleva kattilallinen (kattila on 10 litran vetoinen) hernekeittoa (jauhelihaversio) syntyi alla olevalla ohjeella

3,5 pussillista  (=1,75 kg) kuivattuja vihreitä Ylistalon herneitä (kattilaan mahtuisi kypsymään 2 kg herneitä lihoineen -> sakeaa keittoa, vaan minulla oli herneitä vain 3,5 pss)

kylmää vettä herneiden huuhteluun ja liotukseen

Keittopäivänä:

lionneet herneet

vettä

sipulia; laitoin 200 g pss pakastesipulikuutioita TAI 3 isoa keltasipulia hienonnettuna

700 g (luomu)porkkanoita (kuorimaton paino)

1,6 kg jauhelihaa (minulla naudan 10%, koska ei käytetä muuta jauhelihaa) jos laittaisin herneitä 2 kg laittaisin lihaa 400 g enemmän.

4 lihaliemikuutiota/lihaliemifondia....kuka näitä käyttää -> minä käytän

suolaa

kuivattua meiramia

sinappia

Valmistaminen

Keiton keittämisen edellisenä iltana; Huuhtele kuivatut herneet ja laita ne runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Liotusvettä saa olla noin 6 litraa, niin että vesipinta on reilusti yli herneiden. Astian voi jättää huoneenlämpöön.

Seuraavana päivänä laita keitto kiehumaan. On kaksi kuppikuntaa, toiset laittavat keiton kiehumaan liotusvesineen ja toiset kaatavat liotusveden pois ja laittavat uuden veden ja keiton kiehumaan. Minä teen milloin mitenkin, eikä eroa lopputulokseen ole. Nyt laitoin keiton kiehumaan liotusvesineen.

Kun keitto rupeaa kiehumaan ja jos pinnalle nousee vaahtoa, voi sen ottaa kauhalla pois.

Minulla meni noin ½ tuntia, kun keitto rupesi kiehumaan. Sitten lämpöä pinemmälle.

Lisää (kuullotettu) sipuli keittoon jo tässä alkuvaiheessa.

Anna keiton kiehua hiljaisella lämmöllä välillä pohjaa myöten sekoittaen noin 2 tuntia. Lisää vettä tarpeen mukaan.

Sinä ainakan kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi.

(Herneet kypsyvät aina välillä niin eri aikoja, joten minä teen usein niin, että keitän porkkanakuutiot lähes kypsiksi eri kattilassa vedessä/lihaliemessä ja yhdistän ne keittoon vasta liemineen kun herneet alkavat joa olla pehmenneitä... näin tein  nytkin)

Ruskista jauheliha paistinpannulla 3-4 erässä (tai jos haluat ruskistaa lihan uunissa, niin laita jauheliha pellille levitettynä 225 asteiseen uuniin ja anna ruskistua. Hiero lastalla pienemmäksi, kun pintaon jo ruskistunut ja sitten jatkaa ruskistamista)

Kun herneet alkavat olla jo aika kypsiä (minulla aikaa meni tähän vaiheeseen 2 h) lisää keittoon ruskistettu jauheliha, lihaliemikuutiot ja eri kattilassa kiehautetut porkkanakuutiot liemineen. Jatka keiton kypsentämistä noin tunnin ajan välillä pohjaa myöten sekoittaen ja lämmön pitää olla mieto, ettei keitto pala pohjaan. Tässä vaiheessa kattila on jo aika täysi, mutta tarpeen mukaan vähän pitäisi mahtua vettä lisäämään. Tarkista, että keitto on oman maun mukaisen kypsää. Monet tykkäävät ihan soseeksi keitetystä keitosta, me tykätään että vähän saisi herneet näkyä, kypsää pitää kuitenkin olla.

Meillä tykätään hyvin perinteisestä hernekeitosta, joten maustoin keiton lihaliemen lisäksi suolalla, sinapilla (aluksi uskaltaa huoletta laittaa reilun ½ dl) ja kuivatulla meiramilla (aluksi uskataa huoletta laittaa 1 rkl). Maistella kannattaa keittoa ja hakea sitä oman maun mukaista lopputulosta.

Selailin netistä hernekeiton muita maustamisvaihtoehtoja ja tällaisia tuli vastaan:

(huom! kaikkia näitä en ole siis itse kokeillut)

meiramin tilalle rakuunaa tai salviaa

erilaisten sinappien käyttö maustamisessa/lisäkkeenä

kermaa keiton sekaan lämmitysvaiheessa, myös makukermoja jotkut käyttävät

valkosipulia

eri pippurit

paprika

raakaa sipulia lisäksi keittoon lautasilla

keiton maustaminen sherryllä tai punssilla

chiliä mausteeksi

mitähän muuta?

IMG_20220907_103634.jpg

Minä jätin keiton sakeaksi, koska suurin osa tästä meni pakastimeen meillä ja ystäväperheissä. Jokainen sitten lämmitysvaiheessa löysyttää keiton mieleisekseen ja tarkistaa makuja lisäten mausteita.

IMG_20220907_144637.jpg

3 isoa lautasellista keittoa jo ehittiin syödä, tässä loput pakattuina menossa pakastimiin. Laitoin vielä jokaisen rasian muovipussiin, kun nuo kannet niin herkästi aukeavat.

Täällä ja täällä on aikaisempia postauksia isosta hernekeittomäärästä.