Jo pitkään on tehnyt mieli perinteisiä hannatädin kakkuja.... siis syädä, ei välttämättä tehdä. Vaan kukas muu ne meillä tekee mun minä itse, kun ei tuo kanssasyöjä ole oikein innostunut leipomisesta.

 Suklaisten ja mausteisten pikkuleipien jälkeen voi jotkut olla sitä mieltä että nämä ovat kovin vaatimattomia pikkuleipiä, vaan minulle nämä tuovat mieleen mukavia lapsuusmuistoja synnyinkodistani.

Yritin jälestää ohjetta millä oma äitini aina hannatädin kakuja teki, vaan ei sitä ohjetta löytynytkään.....mielikuva rapeasta kuoresta ja pehmoisesta sisuksesta. Monia ohjeita katselin netistä ja aika monissa lähteissä oli vanhan Kotiruoka-kirjan ohje.... vaan sitäkin jotkut moitiskelivat. Nimenomaan siitä että jäähdyttyään pikkuleipien sisus on kova....

CIMG7214-normal.jpg

Ohjenuoraksi otin siis Kotikuokin ohjeen.... vaan muutin sen ainesuhteita. Lueskelin eri ohjeita ja aika monissa varoteltiin liiasta taikinan sekoittamisesta.... no, kerrankin tein työtä käskettyä ja eka pellillinen tuli aivan järkyttävän näkösiä hannatätejä. meinasin viskata koko taikinan pois... vaan en nyt sentään niin helpolla meinannut luovuttaa. Olishan se ollu aika nolo juttu... joku ainaskin ymmätää herjan itseäni kohtaan. Joten rupesin muokkaamaan ohjetta ja vaivasin taikinaa lisää... eli lisäsin kermaa ja rasvaa vähän. Sokerimäärä olin jo vähentänyt alkuperäisestä ohjeesta ½ dl, sillä sehän se saa aikaan pikkuleipien kovettumisen, ainakin omalta osaltaan...tuskin se yksin syyllinen moiseen on.

Tässä siis muokattu ohje, millä minä ainakin etehenpäin teen hannatädit.

Hanna-tädin kakut

(muhkeita pikkuleipiä 4 pellillistä = 64 kpl)

2½ dl sokeria
2 dl vanhentunutta kuohukermaa (hapantunutta, vaan ei saa kuiteskaan haista pahalle)
1 tl soodaa
1 1/2 dl + 2 rkl voita (sulatettuna)
5 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja

Kaikki ainekset sekoitetaan yhteen ja taikinasta hierotaan pötkylä mikä jaetaan yhtäsuuriin osasiin. Osaset pyöritellään käsien välissä pyöreiksi palloiksi. Pikkuleivät paistetaan n. 180 asteisessa uunissa reilu 10 min.... kannattaa ekan pellillisen kohdalla tarkkailla paistumista ja tarpeen mukaan muuttaa lämpötilaa. Minä laitoin taasen 3 leivinpaperia päällekkäin pikkuleipien alle ja uunin keskitasossa paistoin, niin ei yhtään liian tummiksi pohjat tulleet. Pikkuleipien onnistunut paistopinta on minusta kullan ruskea.

 

CIMG7212-normal.jpg

Tässä eka pellillinen....noloa!!!

 

CIMG7218-normal.jpg

Tokan pellillisenkin jälkeen vaivasin vielä taikinaa....lopputulos tokasta pellillisesta siis vadilla yläosassa...

CIMG7222-normal.jpg

pellillisiin 3 ja 4 olin jo minäkin tyytyväinen.... muutaman minuutin välein piti hannatätejä maistella....kovettuuvatko jäähtyessään ja niin ei tapahtunut. JIPPII!

CIMG7234-normal.jpg

Tähän päätyivät ne yksilöt mitä ei samana päivänä "maisteltu"

Ihan kiitettävästi viikonlopun aikana purkki tyhjeni... syömässä oli kyllä vieraitakin. Nyt olen ihan muutamia viimeisiä säästellyt keväistä aurinkoista ulkokaffehetkeä varten ja taidetaan ne viimeinkin nautiskella nyt lähipäivinä.

Myös ekat rumat yksilöt tuli kyllä syötyä.

Lapsuudenaikainen makumuisto täyttyi täydellisesti. Kohti uusia makumuistoja...