Jotain suolaisia kinkkupiirakoita aioin ilman muuta leipoa syntymäpäiväkahveille.
Näiden piirakoiden alkuperäinen ohje löytyy täältä. Sen verran yksiin meillä meni ajatukset, että olin nostanut rouheisen sämpyläjauhopussin pöydälle ja suunnitellut tekeväni niistä pikkupiirakoiden pohjataikinan, kun näin Instassa lemonsleipoo tilillä tehdyn oikein passelin näköisiä pikkupiirakoita, päätin kokeilla hänen ohjettaan.
Pohja-ohjeen tein sellaisenaan ja ekan erän täytettäkin kokeilin ohjeella muuten, mutta laitoin kinkkua täytteeseen enemmän. Tein näitä useamman erän ja hieman muuttelin täyteaineksia, siksi kuvissa olevat piirakat ovat eri näköisiä. Pohjataikina on ihanan helppoa käsitellä ja se on mitoitettu just 12 kpl muffinssipellillä tehtäviä pikkupiirakoita varten. Minä tein neljällä eri täytevaihtoehdolla kinkkua + muuta vaihdellen.
Tässäpä pikkupiirakoiden ohjeistusta, miten minä tein. Käykää kurkkaamassa yllä olevista linkeistä alkuperäinen ohje kuvineen.
Pienet kinkkupiirakat (paisto muffinssipellillä)
12 kpl
Pohjataikina
100 g voita (tai leivontamargariinia)
2 dl rouheista sämpyläjauhoseosta (minulla Sunnuntai)
½ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Valmista taikina nyppimällä pehmeä voi + jauho-suolasos ryynimäiseksi ja lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Hieraise taikinasta pötkylä pöydällä, jaa se 12 yhtä suureen osaan. Taputtele/kaulitse taikinapalat pyöreiksi jauhosella pöydällä....minä tykkään taputella sormin. Nosta pohja voideltuun (minä laitoin vähän myös vähän vehnäjauhoja syvennyksiin) muffinssipellin syvennykseen ja paina sen verran, että pohja asettuu paikoilleen.
Tämä täyte on alkuperäisen ohjeen täyte ja helposti muunneltavissa. Kinkun tilalle voi käyttää mitä vain kypsää lihaa, savukalaa, graavia kalaa, paistettuja sieniä, kasviksia ja käyttäen eri juustoja saa aina eri makua. Jos ranskankerman tilalle laittaa löysempää, vaikka ihan kermamaitoa, silloin pitää täytteeseen laittaa enemmän kananmunaa, toki munamäärä riippuu myös käytetyn juuston määrästä.
Täytevaihtoehto 1. (Suluissa on alkuperääisen ohjeen määrät, minä tein täytteen hieman runsaampana.
Täyte riittää 12 pikkupiirakkaan.
150 g palvikinkkua tms kokolihaleikkelettä (alkuperäisessä ohjeessa 100 g)
200 g ranskankermaa (käytin kermaviiliä joissain versioissa)
1 iso kananmuna (joihinkin täytteisiin laitoin 2 kananmunaa)
125 g juustoraastetta (alkuperäisessä ohjeessa 100 g)
50 g sinihomejuustoa (alkuperäisessä ohjeessa 60 g)
½ -1 punasipulia (tai ruohosipulia tai sipulin vihreitä varsia hienonnettuna tai purjoa)
hienonnettua persiljaa
(suolaa....minusta ei tarvinnut, koska laitoin kinkkua enemmän)
½ tl valkosipulijauhetta (alkuperäisessä ohjeessa 1 tl)
jauhettua mustapippuria ripsaus
Täytteen valmistaminen
Hienonna kinkku ja sipuli (oikein pieneksi). Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Maistele. Annostele täyte raakojen piiraspohjien täytteeksi.
Paista piirakat 200 asteessa tasalämmöllä uunin ala/keskiosassa uunisi tuntien. Minä paistoin aluksi alaosassa, koska halusin kunnolla paistuneet pohjat. Tarpeen mukaan nostin muffinssipellin uunin keskiosaan ritilän päälle. Paistoaika on 20-25 min....pari pellillistä joutui paistumaan muutaman minuutin pidempäänkin, tosin meillä tykätään näistäkin ihan kunnolla ruskeiksi paistettuina.
Täytevaihtoehto 2.
kinkkua + meetwurstia hienonnettuna 150 g yhteensä
½ isosta suippopaprikasta pieninä kuutioina
2 dl kermaviiliä
kananmunia 2 kpl
kurkkusalaattia 2 rkl
150 g juustoraastetta
mustapippuria myllystä
persiljaa
puolikas punasipuli hienonnettuna tai muuta sipulia
Täytevaihtoehto 3
kinkkua 150 g
ranskankermaa 200 g
1 iso muna
125 g juustoraastetta
mustapippuria ja valkosipulijauhetta
ruohosipulia ja persiljaa
____________________
pikkutomaatteja ja juustoraastetta pinnalle
Nämä ainekset sekaisin ja jaetaan piirakoihin. Jokaiseen pinnalle kirsikkatomaattia puolikkaina ja vielä juustoraastetta
Näissä neljänsissä on täytteenä vain kinkku, paprika, muna, kermaviili, juustoraaste ja mausteet.
Tämä pohja-ohje jää meillä ehdottomasti vakikäyttöön. Täytteitä tulee aina vaihdeltua kaappien sisällön mukaan.
Myös näiden fiksujen fisupesien pohjataikina on meille mieluinen. Aikoinaan näitä tehtiin usein. Nyt ovat nämäkin olleet unholassa. Minulla näyttää olevan täyte kala-riisiversiona, koska halusin fiksuista fisupesistä hyvin ruokaisia, vaan googlaamalla fiksut fisupesät, löytyy eri versioita ohjeeseen.
Kommentit