CIMG5483.jpg

Jo useampana vuonna olen eräässä kyläpaikassa makustellut ihanan makuisia (minusta) SITRUUNALLE maistuvia pipareita. Aikomus oli viime jouluksi niitä leipoa kotonakin, vaan sitten vissiin aika loppui kesken... nyt sitten soitin kyläpaikkaan kysyen ohjetta ja sainkin sen. Ohjeen saatuani haeskelin netistä alkuperäistä ohjetta. Pienen salapoliisityön jälkeen, päädyin palstalle missä haeskeltiin Päivin parhaiden pipareiden ohjetta....sitä kautta huomasin saamani ohjeen olevan pienin muutoksin sama. Sitruunan maku ja kardemumma lisättynä ja päällyssokeri miinustetuna. Siinä erot saamaani oheeseen ja Päivin parhaisiin pipareihin. Tässä vaiheessa en vielä muistanut nähneeni Anne tekemiä pipareita alkuperäisellä ohjeella, vaan nyt ohjetta kirjoittaessani, asia pätkähti mieleen ja piti kesken kaiken käydä katsomassa että onko nämä samoja....

Parhaat piparit

(muunnos Päivin parhaista pipareista)

250 g voita ( tai leivontamargariinia)

2 ja 1/4 dl sokeria ( = 200 g)

1½ dl siirappia

2 tl jauhettua kardemummaa

2 tl jauhettua neilikkaa

2 tl jauhettua kanelia

1 tl jauhettua pomeranssin kuorta

1 tl jauhettua inkivääriä

3/4 dl (siis 0,75 dl) kaakaoJUOMAjauhetta

yhden sitruunan hennosti raastettu keltainen kuori ja siivilöity sitruunan mehu

½ tl suolaa

2 tl vaniljasokeria

2 kpl kananmunia

1 rkl soodaa

noin 8 dl vehnäjauhoja (voisiko olla ihan vähän enemmän?)

Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi ja kaikki mausteet (listan mukaan sitruunaan asti)  ja kuumenna seos kiehuvaksi sekoitellen. Lisää sitruunankuori ja -mehu sekaan. Jäähdytä seos ihan vaan pikkasen haaleaksi. Lisää munat ja vatkaa seosta rivakasti esim. pallovatkaimella. Lisää taikinaan suola ja vaniljasokeri sekä vehnäjauhoihin sekoitettu sooda. Sekoita taikina oikein hyvin sekaisin (minä sekoitin ihan vaan käsin). Taikina on löysää.

Varmintahan tästä olisi paistaa koekakku....laita vähän taikinaa jääkaappiin/pakastimeen jähmettymään ja leivo sitten koepipari. Minä riskeerasin ja laitoin taikinan jääkaappiin tekeytymään yön yli toivoen sen olevan ok. Minä tykkään laittaa taikinat muovipussiin ja painaa vähän littanaksi...siitä on helppo seuraavana päivänä leikata pieni pala ja ruveta piparien paistoon tai jos tuleekin suunnitelmien muutosta, vaikka pakastaa taikina. taikina säilyy toki kauan ihan jääkaappisäilytyksessäkin.

Ota vähän kerrallaan taikinaa ja kaulitse se jauhotetulla pöydällä ohueksi. Ota muotilla halutun mallisia pipareita ja laita ne pellille leivinpaperin päälle (mulla taasen 2 paperia päällekkäin). Muista jättää kohoamisvaraa...mulla nämä kohosivat yllättävänkin paljon, vaikka mielestäni kaulitsinkin taikinan ohueksi. Koekakun paisto olis tämänkin kertonut.... Paista piparit noin 200 asteisessa uunissa nätin ruskeiksi....varo, etteivät kärvähdä. Jäähdytä piparit tasaisella alustalla ja pakkaa ne sitten tiiviiseen rasiaan, purkkiin tms.

CIMG5460.jpg

Ekan pellillisen paistoin ihan tavallisiksi pipareiksi, jotta näin miten taikina käyttäytyy.....oli ihan ok. Sitten leivoinkin tähtipipareita valmiiksi jauhotetulle tarjottimelle ja ne päätyivät raakoina piparipullien päälle. Ja taas lopputaikinasta tein tavallisia pipareita. Tuosta taikinasta tuli tavallisia pipareita noin 50 kpl ja lähes 80 pullaan päälle tähtipipari.

CIMG5491.jpg

Piparien väriä ei kannata säikähtää, vaikka näyttävätkin tummilta. taikinassa on kaakaojuomajauhetta mikä antaa lisäväriä ja toki hieman makuakin. Mitenhän kauhean sysimustia tuliskaan tummalla leivontakaakaolla? Onkohan kukaan kokeillut?